De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provincie biedt ruimte voor particuliere initiatieven zonne-energie

Provincie biedt ruimte voor particuliere initiatieven zonne-energie

NIJVERDAL – De provincie Overijssel is bereid landbouw- en natuurgrond te vrijwaren van zonnepanelen. Dat gebeurt vanwege het gesloten coalitieakkoord. Zo stelt het provinciebestuur dat uit recente cijfers zou zijn gebleken dat extra zonnevelden in de provincie niet meer nodig zijn om de gezamenlijke doelstellingen (1,3 TwH aan zonne-energie in 2030) in Overijssel te halen. 

Met de zonneprojecten die Overijssel al telt en de initiatieven voor zonnevelden die reeds in de pijplijn zitten kunnen de doelstellingen volgens het provinciebestuur worden bereikt. Dat betekent dat minder actie en sturing vanuit de RES-regio’s nodig is.

Ook is het volgens de provincie van interessant dat aldus het overbelaste elektriciteitsnet mogelijk kan worden ontzien. Een andere overweging is dat kritisch wordt gekeken naar de grootschalige opwek van zonne-energie. Met het weren van zonnepanelen op landbouw- en natuurgrond wordt het elektriciteitsnet volgens het college van gedeputeerde staten. gespaard. Hierdoor profiteren inwoners beter van hun eigen opgewekte zonne-energie en de overige beschikbare elektriciteit. De provincie kent overigens geen absoluut verbod; er zijn derhalve uitzonderingen mogelijk.

Op deze wijze wil Overijssel ruimte bieden aan kleinschalige lokale initiatieven van grondeigenaren als aanvulling op hun particuliere verdienmodel.

Deel dit nieuws!