De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hengelo inventariseert nut en noodzaak behoud religieus erfgoed

Hengelo inventariseert nut en noodzaak behoud religieus erfgoed

 HENGELO - De gemeente Hengelo wil inzicht krijgen wat de staat is van wat het religieus erfgoed wordt genoemd. Steeds vaker verliezen kerken hun bestemming om niet zelden te worden gesloten, ook in Hengelo. Het college van burgemeester en wethouders laat de gemeenteraad weten in de verwachting te leven dat leegstand van kerken zal toenemen. 'Dat impliceert dat ruimtelijke ontwikkelopgaven en eventuele toekomstige leegstand van religieuze gebouwen elkaar gaan tegenkomen.'

Bovendien raakt het denken over de maatschappelijke of emotionele waarde van deze gebouwen aan immaterieel erfgoed. Het is verstandig te anticiperen. Om tijdig inzicht te krijgen over de omvang van het aantal religieuze gebouwen, hun directe omgeving en interieurs en eventuele culturele erfgoedwaarde zal een inventarisatie worden gemaakt. De bedoeling is om gelijktijdig met de overige erfgoedwaarden als archeologie, waardevolle panden, en objecten en monumenten in de betreffende ruimtelijke opgaven, bij ruimtelijke initiatieven worden meegegeven. De reeds als monumentaal erfgoed aangewezen gebouwen zijn vanwege hun status uiteraard al beschermd; er is een waardestelling beschikbaar van deze gebouwen.
Het gaat in dit geval dus om nog niet geïnventariseerde gebouwen en interieurs.

Door nu te inventariseren en vast te leggen voorkomt de gemeente dat er bij ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving ad hoc beslissingen genomen moeten worden, of in een (te) laat stadium alsnog onderzoeken moeten worden. Het bestand met religieuze gebouwen zal inzichtelijk zijn voor iedereen. Gestreefd wordt de inventarisatie voor 1 januari 2024 gereed te hebben.

 

Deel dit nieuws!