De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Bolk wil lokale lokale kernenergie ten nutte regionale economie

Bolk wil lokale lokale kernenergie ten nutte regionale economie

ALMELO – De veelbesproken energietransitie  is onmogelijk zonder een lokale betrouwbare lokale energiebron die dag en nacht energie produceert. Dat heeft algemeen directeur Pluimers van het internationale vervoersbedrijf Bolk Transport afgelopen weekend met kracht laten weten tijdens de jaarlijkse en zoals immer druk bezochte haringparty van Bolk aan de Plesmanweg te Almelo.

Het valt Pluimers op, zo liet hij weten, dat de maatschappelijke en bedrijfsmatige urgentie van de noodzaak van  kernenergie weinig wordt gevoeld. Zelf voelt hij het de te sterker. Ter adstructie van de noodzaak: ‘Over een paar jaar mogen we niet meer de binnensteden in met dieselvoertuigen, maar als we hier twintig elektrische vrachtwagens willen opladen is dat voorlopig niet mogelijk. Met alleen wind en zon gaan we onze ambities niet waarmaken. Een modulaire nucleaire mini-centrale, zo groot als deze parkeerplaats, kan tien keer de energie opwekken die het hele wagenpark van Bolk verbruikt.’

Met als kernachtige uitsmijter: ‘ Betrouwbaar, goedkoop en sneller te realiseren dan een paar windmolens in Tubbergen. Daar moet het volgens Pluimers op aan. ‘Zulke oplossingen hebben we nodig maar zo’n plan kunnen we zelf niet uitvoeren. Dat lukt alleen in nauwe samenwerking met de overheid, energiebedrijven en experts. Daar hebben we netwerken voor nodig van mensen die samen iets willen bereiken. Zulke oplossingen hebben we nodig maar zo’n plan kunnen we zelf niet uitvoeren. Dat lukt alleen in nauwe samenwerking met de overheid, energiebedrijven en experts. Daar hebben we netwerken voor nodig van mensen die samen iets willen bereiken.

'Wat er de afgelopen jaren is bereikt op het XL Businesspark is mede te danken aan zo’n netwerk', aldus Pluimers, die verder wees op het belang van bedrijven die samen optrekken en met overheden (met name  gemeenten en provincie)  om  XL Park in de spotlight te zetten zodat het inmiddels is uitverkocht. 'De twijfels over de noodzaak van een vervolg op XL Park zijn verdwenen en op het minst aantrekkelijke stukje Twente aan een snelweg worden nu de mooiste dozen van Nederland gebouwd.

Minder zichtbaar maar zeker zo belangrijk zijn  volgens Pluimers de investeringen in het Twentekanaal die volgende maand worden afgerond en waar de rijksoverheid geïnvesteerd in de sluizen en de verruiming van het kanaal en dus in de bereikbaarheid van Twente over water, opnieuw dankzij de goede lobby van een sterk en deskundig netwerk.

 

 

Deel dit nieuws!