De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Grolsch en Twence nemen nieuwe warmteleiding in gebruik

ENSCHEDE - Het bedrijf Grolsche Bierbrouwerij in Boekelo/Enschede maakt gebruik per direct gebruik van duurzame warmte. Dat is een primeur, want het Grolsch is het eerste bedrijf dat rechtstreeks duurzame warmte van Twence ontvangt in de vorm van warm water en dit inzet voor industriële processen, zoals het opwarmen van pasteur- en spoelmachines. Vanmiddag werd de warmteleiding feestelijk in gebruik genomen in aanwezigheid van onder meer de Overijsselse commissaris van Heidema en burgemeester Bleker van Enschede.

Door de ingebruikname van de warmteleiding wordt de CO₂-emissie met 72 procent gereduceerd - zo’n 5.500 ton per jaar - en is Grolsch in staat nog dit jaar grotendeels over te schakelen van fossiele naar duurzame energie. Maar wat dit project éxtra bijzonder maakt is de circulariteit: het afgekoelde water dat onze brouwerij verlaat wordt weer gebruikt voor het verwarmen en verduurzamen van woningen in Enschede. De daadwerkelijke aanleg van deze aftakkende warmteleidingen is in negen maanden tot stand gebracht.

Bijzonder was het doortrekken van de 550 meter lange leiding van de Marssteden naar Grolsch-zijde onder de A35 door. Deze 'warme groene band' tussen Grolsch en Twence, verbonden door twee warmteleidingen van 1,3 kilometer, zorgt voor duurzame warmte en is toekomstbestendig. De bedrijven zetten deze warmte in voor het verduurzamen van industrie en meer dan honderdduizend woningen in de regio en past volgens beide bedrijven en de gemeente prima in de energietransitie in de regio Twente.

 

 

 

Deel dit nieuws!