De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twente geldt als risico-regio vanwege toenemend huisartsentekort

Twente geldt als risico-regio vanwege toenemend huisartsentekort

ENSCHEDE - Het huisartsentekort is in Twente nijpend. In de gemeenten Enschede en Almelo is de situatie zelfs urgent. Er is al het nodige gedaan om de situatie te verbeteren, maar dat is nog onvoldoende om het probleem op te lossen. Voor de kortere termijn ligt de focus op aantrekkelijker maken van het overnemen van een praktijk.

Voor de langere termijn is het streven meer huisartsen op te leiden en ook meer ondersteunend personeel aan te spreken. De afdeling Twente van de Landelijke  Huisartsen Vereniging spreekt over een nijpende situatie. De bedoeling is een Twentse aanpak, maar de gemeenten Almelo, Wierden en Hellendoorn hebben al laten weten niet mee te doen.

Ook de GGD en zorgverzekeraar Menzis zien vooralsnog af van deelname. De regio Twente heeft een groot huisartsentekort; in Enschede en Almelo is het urgent. Er zijn huisartsen die met pensioen zijn gegaan of willen gaan, zonder dat er een opvolger is. Voor een solist die met pensioen gaat zijn soms liefst drie vervangende huisartsen nodig.

In Hengelo zit een dependance van de huisartsenopleiding van de VU, die wel mensen aflevert, maar niet genoeg om het probleem op te lossen. Uit een enquĂȘte die onder waarnemers en jonge artsen in de regio blijkt dat ze twee tot drie dagen per week willen werken en dan het liefst in een dorpspraktijk. De meesten hebben een jong gezin en een partner met een baan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meer volgt

Deel dit nieuws!