De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Voorkeur voor vijfpartijencoalitie over rechts in Enschede

Enschede –  Er komen in Enschede onderhandelingen tussen D66, BBE, CDA, VVD en ChristenUnie over een nieuwe coalitie. D66 won een zetel een heeft er zeven, BBE won er ook één en heeft er vijf, net als het CDA dat gelijk bleef. De VVD verloor twee zetels en telt er nu vier. De ChristenUnie  boekte winst van twee naar drie.  De verliezer PvdA en de winnaar SP, beide vijf zetels, zitten voorshands in de wachtkamer. Dat is het advies van informateur Verstand.  Alle partijen hebben volgens haar uitgesproken dat D66 en BBE deel zouden moeten uitmaken van de coalitie. De meest genoemde derde partij is het CDA, dat qua zetelaantal gelijk is gebleven. Deze drie partijen worden volgens Verstand de “as” van de coalitie genoemd en hebben zeventien zetels. Met de ChristenUnie erbij ontstaat een (krappe) meerderheid van twintig zetels. Deze partij zou door vrijwel alle partijen worden genoemd als potentiële coalitiepartner. Om een werkbare meerderheid (24 zetels) te creëren dient de VVD bij de besprekingen over een nieuw college te worden betrokken.

In haar advies stelt de informateur dat de PvdA al een paar keer op rij zetels heeft moeten inleveren. Het zou daarom niet voor de hand liggen deze partij “in dit stadium al bij de coalitiebesprekingen te betrekken”.  Met de PvdA ziet Verstand, schrijft ze bovendien, “op dit moment nog geen mogelijkheden om de grote programmatische verschillen (bijvoorbeeld in het sociale domein en de sociale woningbouw ) met de andere mogelijke coalitiepartijen te overbruggen". Een coalitie van de vijf genoemde partijen biedt volgens Verstand  ook nog voldoende ruimte aan de oppositie. Mochten de vijf beoogde partijen niet tot een programmatisch akkoord komen  “is het een optie om SP en/of de PvdA bij de onderhandelingen te betrekken”. De grootste bottleneck is volgens het advies van de informateur de Luchthaven Twente, gekoppeld aan de rondweg Noek en het bedrijvengebied Usseler Es.

* In de papieren Roskam staat deze week overigens een beschouwing hoe D66 en PvdA zich op het dossier Luchthaven moeten kunnen vinden.


Deel dit nieuws!