De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

TwentseWelle wil andere Twentse musea aan zich binden

Enschede/Oldenzaal/Almelo – Er vinden gesprekken plaats over een bestuurlijke fusie van het museum TwentseWelle te Enschede en het museum Palthehuis te Oldenzaal. In een toelichting zegt directeur Van der Meiden van TwentseWelle deze week in de papieren versie van de Roskam “dat het voor beide partijen beter is om onder één bestuur te komen”. Als het aan hem ligt worden ook gesprekken aangeknoopt met andere musea in Twente die deze constructie én daardoor elkaar kunnen versterken. In dat verband noemt Van der Meiden hij met name het Stadsmuseum in Almelo. De connecties zijn er volgens hem al, want deeltijddirecteur Strijker van het Stadsmuseum in Almelo werkt ook in deeltijd voor TwentseWelle. “We kunnen elkaar beter maken”, aldus de directeur.

De gesprekken met Het Palthehuis zijn het meest vergevorderd. “Qua collectie, qua museale opdracht en qua historie past het allemaal prachtig en voor Twente is het alleen maar goed.” Een onderzoek naar de mogelijkheid ook met Hengelo tot samenwerking te komen zou Van der Meiden toejuichen, maar daar verwacht hij de grootste problemen. “Zo’n techniekmuseum Heim, al dan niet met het Historisch Museum Hengelo, dat zou prima passen. Samen ben je zoveel meer, maar ja, Hengelo..”

* Vanmiddag gaat in TwentseWelle de expositie O’Hanlons Helden van start. De naamgever opent deze tentoonstelling over alles wat herinnert aan de ontdekkingsreizen in de negentiende eeuw. Het exposeren van een afgehakt Papoea-hoofd op sterk water zorgde de afgelopen weken voor veel protest, maar als teaser heeft het zijn werk gedaan, ook als het, zoals in de papieren versie van de Roskam reeds gemeld, vanwege de consternatie niet naar Enschede komt.

  


Deel dit nieuws!