De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Archief
  • Hellendoorn ziet af van windturbines op 't Lochter te Nijverdal

Hellendoorn ziet af van windturbines op 't Lochter te Nijverdal

Nijverdal- Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn weigert  in te stemmen met het verzoek om drie fors bemeten windturbines te plaatsen op de derde fase van het bedrijventerrein ’t Lochter in Nijverdal. Dit houdt in dat de gronden voorlopig niet ter beschikking worden gesteld aan de lokale initiatiefgroep ReggeWind.

De gemeenteraad mag er vlak voor het zomerreces, in zijn vergadering van juni, definitief over oordelen. Het college adviseert negatief omdat de businesscase onvoldoende wordt geacht. Het college wijst in dat verband op de nabijheid van de ecologische hoofdstructuur nabij de gemeentegrens met Wierden en de korte afstand tot het ecoduct. Verder worden er vraagtekens geplaatst bij economische uitvoerbaarheid, temeer daar het grondtechnisch weinig oplevert. Het college spreekt zelfs van 'substantieel negatieve gevolgen voor de exploitatie van 't Lochter'.

Een belangrijk derde punt van het college is dat het draagvlak onder de bevolking lijkt te ontbreken, terwijl de gemeenteraad juist aandrong op maatschappelijke steun voor de bouw en de exploitatie van drie pompeuze windmolens, in combinatie met een aantal recreatieve functies.

Het gebrek aan inspanningen om draagvlak te creëren speelt ook in de gemeente Hof van Twente, waar de gemeenteraad nog geen veto uitsprak over het verzoek van een commercieel bedrijf, de Raedthuys Groep te Enschede, om een grote windmolen te plaatsen op het bedrijvenpark Zenkeldamshoek in Goor, maar wel aangaf liever veel particuliere aandeelhouders onder inwoners van Goor te zien dan één aandeelhouder met zware financiële belangen in de molen.

Het college van burgemeester en wethouders te Hellendoorn kondigt wél aan versneld te komen met voorstellen om duurzame energieopwekking en/of vermindering van CO2-uitstoot te realiseren.

Deel dit nieuws!