De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Hans ter Keurst beste bestuurder van Twente in 2012

Rijssen – Wethouder Ter Keurst van Rijssen-Holten is verkozen tot de beste bestuurder van Twente in 2012. Opvallend is dat hij vorig jaar niet in de lijst voorkwam, daarvoor wel een aantal keren. Volgens de Roskam-medewerkers heeft Ter Keurst zowel op sociaal als op cultureel gebied huzarenwerk geleverd. Genoemd worden zijn voortrekkersrol bij het verlaten van de sociale werkvoorziening Soweco en het negeren van adviezen op cultureel terrein die hij gemotiveerd terzijde schoof. Verder zou Ter Keurst zakelijke afwegingen aan maatschappelijke belangen weten te koppelen: “Het beleid van Ter Keurst heeft de toekomst”, aldus de Roskam. Hij wordt “de rode vorst in de Rijsserburcht” genoemd, wat behalve op zijn das ook op zijn politieke denominatie slaat: PvdA. Overigens kan de rode vos uitstekend samenwerken met alle partijen, geheel in de Rijssense traditie, waar de sociaaldemocraten al jaren regeren met onder meer de SGP. Ter Keurst komt trouwens uit een staatkundig gereformeerd milieu, maar heeft het "zware geloof" achter zich gelaten. Het is volgens de Roskam één van zijn kenmerken: zelf nadenken en evolueren.

Op de tweede en derde plaats in de Top 25 staan dezelfde bestuurders als vorig jaar: de wethouders Lievers van Hengelo en Andela van Almelo, meteen gevolgd door wethouder Van Hees van Enschede en op vijf burgemeester Cazemier van Dinkelland, de winnaar van vorig jaar. Het aantal vrouwen in de Top 25 is gehalveerd van zes tot drie. Dat zijn behalve Van Hees ook nog Ten Heuw uit Hengelo en Broeze uit Wierden. Over vrouwen gesproken: opvallend is het verdwijnen van burgemeester Hermans van Almelo, vorig jaar nog nummer tien. Ze zou op met name het gebied van preventie en veiligheid ettelijke keren misgetast hebben. De gemeenten Enschede en Hengelo leveren met elk drie wethouders de meeste bestuurders in de Top 25 van 2012. In partijpolitiek opzicht mag het merkwaardig heten dat het CDA met twaalf bestuurders in de lijst veruit in de meerderheid is, de PvdA heeft er zes, de VVD twee, de Lokalen drie en D66 en SP elk één.

* Voor het complete overzicht met commentaren, typeringen, explicaties en het rapport van Ter Keurst zie de papieren Roskam van deze week.


   
 

 

Deel dit nieuws!