De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Hengelose wethouder voorspelt zorgprobleem Enschede bij rechter

Hengelo/Enschede – De gemeente Enschede zal een zware dobber hebben aan zorgorganisaties die het besluit om hen te passeren bij de herverkaveling van de huishoudelijke hulp na het TSN-echec bij de rechtbank aanvechten. Dat vermoedt wethouder Bron van Hengelo. ‘Ik denk dat Enschede het moeilijk krijgt’, aldus Bron.

Enschede gaat zoals eerder gemeld in zee met Buurtzorg/Familiehulp nu TSN voor zeker failliet zal gaan, terwijl de overige dertien gemeenten het werk dat TSN verrichtte zullen onderbrengen bij andere gecontracteerde organisaties. Het tussentijds inschakelen van Buurtzorg/Familiehulp zou ten eerste oneerlijke concurrentie zijn, in strijd met de aanbestedingsregels, en ten tweede mogelijk zelfs een vorm van ongeoorloofde staatssteun.

Om die reden zijn Hengelo en twaalf andere gemeenten niet ingegaan op een aanbieding van Buurtzorg/Familiehulp. Ook speelde mee dat Buurtzorg een transitiebijdrage van 134.000 euro van Hengelo vroeg, wat als de gemeente andere organisaties net zo zou honoreren overigens 334.000 euro extra zou kosten.

Enschede meent bij monde van wethouder Van Houdt dat het zo’n vaart niet loopt en wijst erop dat Buurtzorg/Familiehulp de beste garanties biedt bij het in stand houden van vaste koppels van zorgontvangers en zorgverstrekkers.

Ofschoon hij een groot voorstander is van Buurtzorg/Familiehulp stelt fractievoorzitter Van der Grouw van de SP in Hengelo het besluit van Bron onder de gegeven omstandigheden te begrijpen. Niettemin hoopt hij dat Buurtzorg/Familiehulp bij de volgende aanbesteding weer op de deur klopt. Wat hem aanspreekt in deze organisatie is de stichtingsvorm zonder winstoogmerk en het streven naar op termijn mogelijk publieke aansturing. ‘Mooi, mooi, mooi’, aldus Van der Grouw. Daar stelt wethouder Bron tegenover dat dit eigenlijk de Hengelose methode is.

Deel dit nieuws!