De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Wierden wil in krap twee jaar 250 statushouders huisvesten

Wierden - De gemeente Wierden wil in overleg met de woningcorporatie SWWE en andere pandeigenaren binnen twee jaar 250 statushouders huisvesten. Dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. De huisvesting van statushouders is een nationale prioriteit in het vluchtelingenbeleid, want het ontlast de asielzoekerscentra.

De gemeenteraad van Wierden besloot enige tijd geleden dat er geen noodopvang of een kleinschalig asielzoekerscentrum moet komen, maar wel was een meerderheid voor de versnelde huisvesting van vluchtelingen die hier metterwoon mogen blijven. Alleen de fracties van VVD en NEW stemden daartegen omdat ze vrezen dat dit ten koste gaat van autochtone inwoners die op zoek zijn naar en op lijsten staan voor een betaalbare huurwoning.

De gemeente laat weten te verwachten ‘tot en met 2017’ zo’n 150 mensen met een (tijdelijke) verblijfsstatus te moeten huisvesten, maar kiest er nu voor om bovenop deze wettelijke verplichting honderd vergunninghouders extra woonruimte te bieden. Dit zou neerkomen op totaal zestig tot negentig huizen, afhankelijk van het aantal mensen per woning.

De mogelijkheid bestaat volgens wethouder Span nieuwe (huur)woningen te bouwen in de qua kavelverkoop slecht lopende wijken Berghorst te Enter en Zuidbroek te Wierden. Dit is volgens de gemeente ‘de meest structurele oplossing’. De woningen zouden met name bedoeld zijn voor mensen die nu in andere (sociale) huurwoningen wonen. In de vrijkomende huizen kunnen dan vergunninghouders komen wonen. Verder wil de gemeente met de woningcorporatie afspreken meer huurwoningen beschikbaar te stellen voor vergunninghouders. De bedoeling is dat elk jaar vijftig vergunninghouders in een woning van de SWWE worden gehuisvest.

Andere opties zijn de verbouwing van leegstaand vastgoed en studies naar de bestaande woningvoorraad, bijvoorbeeld door het faciliteren van particuliere verhuur, vrijkomende ruimte in zorginstellingen en/of boerderijkamers.

 

Deel dit nieuws!