De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Almelo blijft verbazen met twee keer D33 en vijftien fracties

Almelo – De raadsfractie van D66 in Almelo  is gehalveerd, want fractievoorzitter Gerritsen en zijn kompaan Isendoorn beginnen voor zichzelf. Hun twee voormalige fractiegenoten Bout en Wiertz blijven D66 representeren in de gemeenteraad van Almelo. Navraag leert dat Gerritsen en Isendoorn in de partij veel kritiek te verduren kregen nadat drie van de vier fractieleden (Wiertz niet) tegen de begroting stemden en Gerritsen zei min of meer het vertrouwen in het college op. Dat leidde tot het aftreden van CDA-wethouder Van Marle en D66-wethouder Bruggink. Pal na het formele vertrek van de beide wethouders trad Gerritsen naar voren om tot veler verrassing de halvering van D66 mede te delen. Dat leidde tot enige consternatie in de raadszaal, wat voor fractieleider Zielman van het CDA aanleiding voor intern politiek beraad. Volgens zijn VVD-confrater Pauwels is Bruggink 'om niets' geofferd door toedoen van D66.

De gevolgen voor de herformatie van een toekomstig college zijn ongewis nu er twee tweemansfracties bij zijn gekomen en de raad zelfs voor Almelo een recordaantal van vijftien fracties. Wellicht bood het raadslid Cete een opening door te zeggen dat, als de nieuwe fractiechef Wiertz namens D66 kandidaat Bruggink als wethouder voordraagt hij dat die voordracht zal steunen. Nog één erbij en er Bruggink is zo hij dat wil snel terug. Wiertz sloot niets uit. Voor het debat had burgemeester Hermans gezegd te hopen op bestuurskracht ondanks fragmentatie.

Behalve raadslid Cete stelden ook de eenpersoonsfracties van GroenLinks en Almelo Centraal zich coöperatief op, zetten zich af tegen de VVD en hengelden naar verantwoordelijkheid, waarbij leidsman Buitenweg van GroenLinks nadrukkelijk liet weten dat Bruggink én Van Marle  van hem niet weg hadden gehoeven.

Deel dit nieuws!