De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Meeste macht in politiek Almelo ligt nu bij de vele kleintjes

Almelo – De grootste oppositiefractie Lokaal Almelo Samen (LAS) bepleit een zakencollege van vier partijen zonder het CDA. Daarmee lijkt LAS zich meteen buiten de onderhandelingen te plaatsen over wat er moet gebeuren als de wethouders Van Marle van het CDA en Bruggink van D66 hedenavond hun aangekondigde afscheid na een toelichting in de raadszaal zullen effectueren. Een coalitie zonder het CDA is namelijk amper denkbaar, want het CDA is de grootste partij van Almelo en levert de (in))formateur bij de herformatie. Daar komt bij dat twee van de drie huidige collegepartijen, SP en PvdA, wel degelijk door willen gaan met het CDA. Deze drie partijen hebben weliswaar geen meerderheid meer in de gemeenteraad als D66, dat zijn vertrouwen in het college vorige week opzegde, buiten de boot valt. Het feit dat LAS laat weten niet met het CDA in een college te willen zitten, past het CDA want het omgekeerde is ook het geval.

De christendemocraten hebben aandrang noch behoefte samen te werken  met de partij die nog een – zij het inmiddels overbodige - motie tegen Van Marle boven de politieke markt heeft hangen. Ook voelt het CDA net als SP en PvdA weinig voor het herstellen van de breuk met D66 dat achterbaks en onbetrouwbaar wordt genoemd. Blijft de vraag wat er wél moet gebeuren. D66 inruilen voor de VVD ligt bij zowel CDA als SP en PvdA ingewikkeld vanwege de rechts-liberale lijn die onder aanvoering van fractieleider Pauwels is versterkt. Komt bij, wordt gezegd, dat de VVD eigenlijk de kwade genius is achter LAS-motie en D66-breuk.

+ Er ligt kortom dezer dagen verhoudingsgewijs veel macht bij alle eenpersoonspartijen in Almelo. Misschien moet (in)formateur Franken van het CDA gezelschap krijgen van naar keuze Bolhuis, Buitenweg, Cete, Hummels of De Olde.


Deel dit nieuws!