De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Wethouder en coalitie in Almelo in gevaar: topberaad

Almelo – Het college van burgemeester en wethouders in Almelo bezint zich op zijn positie en heeft zich even voor vieren teruggetrokken. Dat is het gevolg van een oproep aan het college tot zelfreflectie door coalitiepartij D66, die eigenlijk onuitgesproken vindt dat CDA-wethouder Van Marle van Financiën zijn biezen dient te pakken omdat hij een brief met voor de raad essentiële informatie heeft achtergehouden. Als de wethouder vertrekt ligt de coalitie van CDA, D66, SP en PvdA vermoedelijk aan gort, want zonder het CDA als grootste partij met twee van de vijf wethouders is de stad onbestuurbaar. De brief gaat over begrotingsdiscipline in Almelo en overleg daarover met de provincie Overijssel in haar rol als toezichthouder ter zake de gemeentelijk financiën in relatie tot preventief toezicht.

Van Marle heeft in overleg met de provincie besloten zes jaar de tijd te nemen voor gezondmaking van de begroting in plaats van vier jaar. Een belangrijke afwegingsbrief stuurde hij niet naar de raad, waarvoor hij excuses maakte. Een cruciale omissie waar ik voor verantwoordelijk ben, maar het zegt niets over de bestuurscultuur in Almelo." In elk geval de VVD, LAS, Almelo Centraal en Cete willen dat de wethouder voor het niet goed voorlichten van de raad aftreedt en eigenlijk is ook politiek leider Gerritsen van D66 die mening toegedaan.

+ LAS heeft bij monde van fractiechef Stork een motie aangekondigd die hedenavond na de debatten over en de vaststelling van de begroting aan de orde zou komen.  

Deel dit nieuws!