De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Hoog spel D66: Coalitie en Uitsmijters in Almelo gered

Almelo – De raadsfractie van D66 beproeft het dualisme in de Almelose politiek dusdanig dat ze de coalitie in de gevarenzone heeft gebracht. Er vond woensdagavond tot in de kleine uurtjes onder politieke hoogspanning topberaad plaats, aan de vooravond van de debatten op donderdag over de Perspectiefnota met het meerjarenbeleid. Het was namelijk doorgedrongen dat de coalitiepartij D66 een groot aantal amendementen en moties van oppositiepartijen zou gaan steunen, vooral van VVD en LAS. En dit zou betekenen dat D66 op een aantal voor de coalitie en met name voor CDA-wethouder Van Marle van Financiën cruciale punten de oppositie aan een meerderheid zou helpen. Fractiechef Gerritsen van D66 speelde met vuur, kreeg de wind van voren, maar hield vast aan de steun voor amendementen en moties van oppositiepartijen, waaronder D66 ook al zijn handtekening had gezet. De dreiging dat het CDA met instemming van de SP en de PvdA de coalitie zou laten ploffen (om daarna een andere partij aan boord te halen) hing in de lucht. Bij het ter perse gaan van de papieren editie was de afloop ongewis.

Tijdens het debat op van vandaag ging Van Marle toch door de knieën door met miljoenen te strooien. Hij accepteerde hedenavond de in moties van VVD/LAS/D66 vervatte opdracht een miljoen extra te bezuinigen, het weerstandsniveau met een miljoen te versterken, een voorstel voor te bereiden voor het afstoten van het ingenieursbureau en serieus te kijken naar de mogelijkheden van het outsourcen van werk.  En passant kwam de wethouder over de brug met twee keer een kwart miljoen voor de verhuizing van de honkbalvereniging Uitsmijters, die al jaren aan het lijntje wordt gehouden, tot en met donderdagmiddag toen Van Marle persisteerde in de opvatting dat Uitsmijters maximaal een ton kon krijgen voor het opknappen van het huidige Maatveld-complex.

• De vraag is overigens wel hoe de onderlinge verhoudingen bij D66 in Almelo zijn, want niet iedereen apprecieert de ramkoers van Gerritsen in deze partij met een wethouder, een raadslid dat ooit wethouder was en een fractieleider die wethouder wilde worden, maar werd geweerd.

Deel dit nieuws!