De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Boze abonnees moeten bij gemeenten zijn met Cogas-drift

Almelo/Wierden – Alle negen gemeenten die aandeelhouder zijn van Cogas weten al bijna twee jaar dat het contract met Ziggo eindigt als het gaat om het gebruik van de glasvezelkabel. Dit was namelijk part of the deal toen werd besloten dat Cogas, teneinde de kostbare uitrol van glasvezel te betalen, vijftig procent van de aandelen van zijn kabelbedrijf zou verkopen aan CIF, waarin behalve de Rabobank ook kabelbedrijf Caiway participeert. Niet zo heel vreemd derhalve dat Caiway de nieuwe provider is op het glasvezelnetwerk. De gemeenten hebben er van meet met de neus bovenop gezeten, ook de Wierdense wethouder De Putter, die afgelopen week verbaasd zei te zijn over de wijze waarop de directie van Cogas communiceerde met zijn klanten. De Putter nam ook het initiatief voor een informeel overleg van de negen aandeelhouders. Dit beraad vindt vrijdag in Wierden plaats en zal vooral bedoeld zijn om af te stemmen en een gezamenlijke aanpak te kiezen voor het kanaliseren van de burgerdrift. Naar verwachting zal er meer tijd worden genomen voor de overgang van het Ziggo- naar het Caiway-tijdperk, die n voor begin volgend jaar op de rol staat. 

In de Roskam van deze week staat dat niet valt te verwachten dat de gemeenten als aandeelhouders de overstap van Ziggo naar Caiway ongedaan maken, zo ze dat al zouden kunnen. Ook de gemeenten hebben namelijk belang bij Caiway dat meer betaalt voor het gebruik van glasvezel dan Ziggo bereid zou zijn te doen. Hoe meer winst voor Cogas, hoe meer dividend voor de aandeelhoudende gemeenten. In een reactie op de massieve boosheid onder burgers in de negen Cogas-gemeenten zullen de wethouders nu en de aandeelhouders straks (dat zijn dezelfden) begeleiding van mensen bepleiten en wellicht temporisering. De gemeente Twenterand gaat het verst en wil wachten tot er naast Caiway nog vier dienstverleners voor glasvezel zijn. Uitstel is misschien bespreekbaar, afstel zeker niet.

* In de papieren versie van Roskam stelt hoofdredacteur Pape deze week dat de boze burgers die zich in hun keuzevrijheid beknot voelen en ook anderszins gepiepeld zich tot hun verantwoordelijke gemeentebestuurders moeten wenden. "Kun je ook wethouders via glasvezel uit- dan wel afzetten?"


Deel dit nieuws!