De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede wil vooruit met in elk geval Almelo/Hengelo en Münster

Enschede wil vooruit met in elk geval Almelo/Hengelo en Münster

ENSCHEDE - De noodzaak van samenwerking tussen gemeente neemt toe en dat gaat het om zowel sociale als fysieke zaken. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders der gemeente Enschede in een officiële reactie op vragen van de provincie Overijssel en de regio Twente. 'De structuur van de economie houdt zich niet aan grenzen. De netwerkkracht vanuit één stedelijk gebied blijft vragen om deze samenwerking', aldus het college van burgemeester en wethouders te Enschede in een notitie over een stedelijk netwerk.

Het college kijkt ook nadrukkelijk naar het Duitse grensgebied, met steden als München en Osnabrück, waar - zoals wethouder Eerenberg recent opmerkte - onder de Luchthaven Twente ligt, hetgeen schreeuwt om een snelle(re) treinverbinding.

Daarnaast zet Enschede - wetende dat er altijd wel gemeeenten in Twente dwarsliggen - fors in op vooral de steden Hengelo en Almelo. Dat is met Oldenzaal en Borne erbij de fact de Netwerkstad Twente. Samenwerking met alle Twentse gemeenten, zoals nu in de Regio Twente, vindt het college in Enschede prima, maar er wordt niet meerop iedereen gewacht. De schaal en inhoud zijn belangrijk, maar mogen 'niet ten koste gaan van doorzettingskracht op de inhoud'. Van belang zijn versterking van de binnensteden, van de culturele positie van Twente, van de stedelijke kwaliteit/woningbouwprogrammering, interstedelijke mobiliteit/smart mobility benevens het platform voor strategische stedelijke ontwikkeling.

Deel dit nieuws!