De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twente investeert en profiteert mee aan PhotonDelta in Nederland

Twente investeert en profiteert mee aan PhotonDelta in Nederland

ENSCHEDE - Onder de vlag van PhotonDelta ondertekenden onder meer de Universiteit Twente, rijksoverheid en de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant vandaag een convenant om samen 236 miljoen euro te investeren in het versnellen van de ontwikkeling van geïntegreerde fotonica. Met de brede samenwerking wil PhotonDelta Nederland een wereldwijde koppositie krijgen en fotonica naar de markt brengen.

Geïntegreerde fotonicachips werken met lichtdeeltjes (fotonen) in plaats van met elektriciteit. Daardoor zijn ze nauwkeuriger, sneller, zuiniger en betrouwbaarder dan conventionele chips. De toepassingen zijn commercieel interessant, hoog potentieel,en zouden evenens bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Vanwege de potentie heeft de Europese Unie fotonica al aangemerkt als één van de vijf sleuteltechnologieën.

De ondertekenaars van het PhotonDelta plan scharen zich achter de ambitie om in 2026 met ten minste 25 bedrijven een omzet van een miljard en vierduizend arbeidsplaatsen te realiseren binnen een ecosysteem dat verdere bedrijvigheid en werkgelegenheid voor Nederland genereert. De provincie Overijssel stelde in september tien miljoen voor beschikbaar.

Deel dit nieuws!