De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Vier gemeenten in Noordoost Twente willen afzien van windmolens

Vier gemeenten in Noordoost Twente willen afzien van windmolens

OLDENZAAL - De vier gemeenten in Noordoost Twente zien af van het plaatsen van windmolens, omdat ze in een Nationaal Landschap liggen. Ze wilden aanvankelijk wel windturbines, maar de provincie Overijssel wil er niet aan. De gemeenten Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen opteren nu voor grootschalige en lokale initiatieven voor zonnevelden.

De gemeenten willen in 2023 twintig procent duurzaam elektriciteit en warmte opwekken. Om die reden moeten daken moeten 'zo vol mogelijk worden gelegd met zonnepanelen', maar daarmee zou slechts tien procent van de benodigde energie worden opgewekt. Dit maakt dat naast biogas in de 'energietransitie' ook zonnevelden noodzakelijk zijn.

Er liggen concrete aanvragen voor grootschalige zonnevelden. De gemeenten hanteren een gezamenlijk 'beleidskader'. De eerste voorkeur gaat uit naar plaatsing op daken. Daarnaast wordt ruimte geboden voor ontwikkelingen op cultuurgronden, want landgoederen, stuwwallengebied en essenlandschap worden minder geschikt geacht en natuurgebieden met de Natura2000-status worden op voorhand uitgesloten. Bij grootschalige ontwikkelingen eisen de gemeenten ter compensatie van ontwikkelaars investeringen in de kwaliteit van de openbare ruimte.

Deel dit nieuws!