De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens LXIII

'Het vuur van de gedachte / Het vuur van de creativiteit / Het vuur van de solidariteit / Het vuur van de menselijke warmte / Het vuur van samenwerking.'

De huiskamervraag is nu wie hier aankondigt het vuur terug te willen brengen in de samenleving. Als ik verklap dat het een politicus is, dan denkt u wellicht aan Alexander Pechtold of Jesse Klaver, maar die zijn het niet, ofschoon dat had gekund. Als ik ook nog verklap dat het citaat van dertien jaar geleden dateert, dan vermoedt u misschien een toespraak van Hans van Mierlo of Eberhard van der Laan. Ze zijn het niet, hoewel de gedachte niet zo gek is.

Hier is een gewezen personeelsmedewerker van een multinaltonal aan het woord, die het tot staatsscretaris schopte en die premier wilde worden, onder meer om de armoede uit te bannen, maar die de aftrek van hypotheekrente en pensioenlasten zo ongeveer heilig verklaarde. En ondertussen ook het schrappen van de dividendbelasting voor multinationals, waaronder zijn voormalige werkgever. Het vuur was binnen een jaar gedoofd, constateerde de publicist Kees Tamboer.

De politicus in kwestie zal, zodra hij in Nederland klaar is, leider van Europa willen worden (wat hij uiteraard tegenspreekt) en zijn 'Brusselse rede' is al dertien jaar oud.

 

Deel dit nieuws!