De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens LXV

Een paar dagen geleden werd op deze site gemeld, op basis van informatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, dat de gemeenten honderden miljoenen extra moeten toeleggen op de uitgaven in de sociale sfeer, met name voor Jeugdzorg. In een tweet gewaagde de Oldenzaalse wethouder Christenhusz van zijn onmacht. 'Waar houdt dit op?'' Nou, geachte schepen, dat ligt aan u zelf en uw waarde collegae. In dit verband drie gedachtenexperimenten.

Bij wijze van denkexperiment is het interessant te filosoferen over wat er zou gebeuren als de veertien gemeenten in Twente zouden besluiten direct met alle zorgwethouders, zorggevenden en zorgebehoevenden bezit te nemen van de Tweede Kamer en die niet eerder te verlaten dan wanneer de regering inbindt. En anderen in het Land der Verenigde Republieken op te roepen aan te sluiten. Ach, leefde Herman Boode nog maar, de sociaal-gestaalde Oldenzaalse strijder.

Een ander gedachtenexperiment is te overwegen een formeel verzoek te doen tot aansluiting bij Noordrijn-Westfalen. Met al die aangewakkerde aandacht voor de Tachtigjarige Opstand (een 'oorlog' die in 1648 eindigde met de Vrede van Münster in Noordrijn-Westfalen!) lijkt de tijd rijp voor een Twentse opstand tegen machtsmisbruik en uitbuiting der buitengewesten. Ach, leefde Jan Willem Racer nog maar, de advocaat van de Twentse vrijheid, en nog een Oldenzaler ook.

Een derde experiment komt het dichtst op de huid en kan mogelijk worden gekoppeld aan de voorgaande. Het vergt de bereidheid in de spiegel te kijken en conclusies te trekken met het oogmerk ten dienste van onder meer Jeugdzorg in Twente de kosten binnen de perken te houden door op dit beleidsterrein, de grenzen tussen de gemeenten op te heffen, Dat betekent één wethouder Sociaal Domein, één organisatie in plaats van dat huidige OJZT-gedrocht met zijn veertien wethouders en een veelvoud aan ambtelijke ondersteuners, voorlichters, et cetera. De zorggemeente Twente kan zélf goedkoper werken en bovendien al die zorgorganisaties daartoe óók onder druk zetten. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Iets voor Rob Christenhusz, want een Oldenzaler ten slotte.

 

Deel dit nieuws!