De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ultieme poging in rechte tot redding blauwe stadhuisceder Hengelo

Ultieme poging in rechte tot redding blauwe stadhuisceder Hengelo

HENGELO - In een laatste poging de stadhuisceder te behoeden voor de kap dit jaar stapt de Natuur- en MilieuRaad Hengelo naar de bestuursrechter in Zwolle. Dit is het ultieme voor middel tot behoud van wat een van de laatste markante bomen in de Hengelose binnenstad heet te zijn.

Naar het oordeel van de Natuur- en MilieuRaad kan en moet de stadhuisceder in de nieuwe plannen voor het Burgemeester Jansenplein wordt ingepast bij de vernieuwbouw van het plaatselijke Schip van Staat. De gemeenteraad ging na veel debatten begin dit jaar schroomvallig akkoord met een kapvergunning, omdat het niet anders zou kunnen, maar die vergunning kan nog worden ingetrokken. Het is volgens de Natuur- en Milieuraad prematuur om de ceder te vellen, terwijl er nog geen definitief besluit is over de inrichting van het toekomstige plein. Ooit ging men in het stadhuis uit van een horecawand, winkels en woningen aan de Lange Wemen, maar dat blijkt allemaal onhaalbaar.

De blauwe ceder is een van de weinige oude bomen in de binnenstad van Hengelo en zou daarom gekoesterd moeten worden in plaats van gekapt. Deze boom is niet alleen symbolisch voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, maar is ook van belang voor het microklimaat in de stad. In deze tropische zomer heeft ieder kunnen ervaren hoe heet het is in de stad, waar bestrating en gebouwen niet worden afgewisseld met bomen. De stadhuisceder willen vervangen door herplant is een doekje voor het bloeden. Er gaat een generatie overheen voor een nieuwe boom een kroon heeft die vergelijkbaar is met de kroon van de gekapte boom. En waar in de directe omgeving van de gekapte stadhuisceder zou deze vervangende herplant dan moeten komen staan?

Deel dit nieuws!