De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XLVI

Helemaal zeker van de datum ben ik niet, maar in elk geval is het een dezer dagen veertig jaar geleden dat ik een interview afnam dat tot op de dag van vandaag mijn leven voor een belangrijk deel bepaalt. De neerslag van het gesprek werd een verhaaltje onder in de pagina van de stadseditie. Veel artikelen in de loop van vier decennia door mij geschreven heb ik bewaard, zo ook dit. Waar het precies ligt, dat moet ik nog even uitvogelen. Sinds de storm in mijn hoofd is het ook in mijn werkruimtes enigermate een warboel. Beetje bij beetje, doos voor doos, map voor map komt er weer enige ordening in, al moet het ook niet te ordelijk worden, want dat werkt op mijn zenuwen. Niettemin ben ik juist aan het uitgeknipte verhaal bijzonder gehecht. Ik leg het even uit.

Het bedoelde artikel ging over een beeldschone danseres die vers van de Hogeschool der Kunsten/Dansacademie in Arnhem een eigen balletschool had opgezet. Ik  was getipt over haar, er zou wel 'een leuk verhaaltje' inzitten. Ik maakte de afspraak en belandde in een tot woonruimte omgebouwde serre, zonder stoelen, maar vol kussens. waar je ook op moest zitten, wat ik dus deed, gewapend met notitieblok en balpen. Ze had een prima verhaal, vol reclameslogans, maar die kon ik gewoon vergeten. Wat ik niet kon vergeten waren haar gezicht en haar uitstraling.

Het was dus mooi meegenomen dat ze me zou bellen als ze een voorstelling in De Hagen had. Kon ik er, suggereerde ze, iets over schrijven. Zo is het gegaan. Die voorstelling, 'Sjakie en de Chocoladefabriek' naar het boek van Roald Dahl heb ik gezien, we hebben daarna bij Capri een pizza gegeten en in haar autootje bracht ze me naar huis. We stonden op het punt elkaar te zoenen, maar het gebeurde niet. Tien jaar hebben we elkaar uit het oog verloren, ik ging als de gesmeerde bliksem verhalen schrijven, zij stortte zich op haar school en voorstellingen, maar sinds bijna dertig jaar hebben we verkering - op diverse fronten intenser dan ik ooit kon bevroeden. Dat is een ander verhaal, maar zonder het verhaaltje in de krant van 1978 was alles anders geweest. 

Deel dit nieuws!