De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XLII

Wanneer gaan we op vakantie naar de zon? Bijbruinen bij een kleine ster, daar valt tegenwoordig over te speculeren, Behalve met Jesse Klaver natuurlijk, want die reageert al aangebrand op een straalkacheltje op een winterterras of een brandertje onder een particulier afdak.

Klaver en zijn discipelen van de klimaatbrandweer begrijpen niet dat de zon de facto eveneens zo'n kacheltje is, want in verhouding tot al die andere sterren wegblaasbaar minuscuul. En daar nu geeft de NASA ruim een week geleden (eight-eleven!) een ruimtesonde naar toe gestuurd.

De sonde gaat zevenhonderdduizend kilometer per uur, wat naar zonnemaatstaven gemeten een kachelgangetje is, want de zonnedeeltjes die ons sterretje zijn heelalletje inblaast hebben die snelheid ook, maar dan per seconde. De ruimtesonde, heel schatitig Parker Solar Probe gedoopt, alsof'ie op de Universiteit Twente in mekaar is gezet, scheert in zeven jaar 24 keer vlak langs de zon, op een lullige zes miljoen kilometer er vandaan. Uiteindelijk boort de sonde zich naar verwachting in 2024 door de zonneatmosfeer waar het ook goed weer is, namelijk twee miljoen graden boven nul.

Wanneer gaan we op vakantie naar de zon? Als we mogen, want wellicht dient Jesse Klaver een motie in met het oogmerk de zon als reisbestemming te verbieden. Of de zon te boycotten.

 

 

Deel dit nieuws!