De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Plannen voor drie of wellicht zelfs vijf 'lokale' omroepen in Twente

Plannen voor drie of wellicht zelfs vijf 'lokale' omroepen in Twente

ENSCHEDE - De pretentie van de 'lokale' omroep 1Twente, die in Enschede zetelt, blijkt onhaalbaar, want er zullen in Twente tenminste vier 'lokale' omroepen ontstaan, te weten Enschede, dat ook Hengelo, Haaksbergen en Borne aanstuurt, en daaarnaast Noordoost Twente en Noordwest Twente. Daarnaast zijn de posities van Almelo en Twenterand nog diffuus, want die willen met AAVisie respectievelijk DetaFM het liefst baas in eigen gemeente/ether zijn.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet er ruimte zijn voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep op alle schaalniveaus, maar in een brief aan minister Slob van Voortgezet Onderwijs en Media  wijst de VNG erop dat dit niet langer vanzelfsprekend is, 'maar wel nodig vanwege het veranderende medialandschap'.

Voor de tachtig zogenoemde 'streekomroepen' die gemiddeld 150.000 inwoners in hun verzorgingsgebied hebben. Een'lokale' omroep zou onmisbaar zijn in het publieke mediabestel en neemt volgens de VNG alleen maar in belang toe. Een rijksbijdrage is, naast gemeentelijke financiering, naar het oordeel van de VNG noodzakelijk, waarbij in de brief aan Slob expliciet een bedrag van dertig miljoen wordt genoemd voor de streekomroepen hier te lande.

 

Deel dit nieuws!