De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XLV

Figee? Ik dacht dat hij aan het begin van deze dag, zo’n 23 uur geleden, op de radio was. De gewezen journalist Ed, die ik ooit meemaakte in zijn wortelsapperiode, ergens in de beginjaren tachtig, toen hij nog een serie verhalen over het ziekenhuis schreef, vermoedelijk destijds het Elisabeth of Irene. Hij verliet zijn woning aan de Schimmelpenninckstraat voor een optrekje in Voorburg waar hij in dienst van de Persunie voor een aantal regionale kranten ‘verhalen uit de residentie’ componeerde. Later liep hij over naar de overheidsvoorlichting en ging de belangen van Overijssel en Gelderland behartigen door parlementariërs lastig te vallen met de problemen alhier. Het leverde hem uiteindelijk een bruine baan op als senioradviseur van burgemeester Mans van Enschede. Het was aandoenlijk om te zien. Hij dacht dat hij steeg, terwijl ik zag dat hij viel, althans, vanuit journalistiek perspectief beschouwd. Hij zette wel een trend, want sedertdien zijn alleen al in Overijssel tientallen journalisten bezweken voor de zekerheid en het salaris voor bootafhouding die lichtzinnig soms voorlichting wordt genoemd. Sinds vorig jaar is hij voorzitter van de Rekenkamercommissie der gemeente Enschede. Onafhankelijk, naar hij zegt en wij mogen hopen.

Figee! Het bleek me al snel dat de man op de nachtradio de zoon was. Dus wel Figee, maar niet Ed, doch Sven. Hem ken ik niet persoonlijk, maar wel uit de verhalen van de trotse vader. Muzikant uit aandrift, bezeten van veel genres, van jazz tot funk en rock, van pianotoetsen tot hammondorgels, van keyboard tot knerper. Kunstenaar én ondernemer, maar geen knieval voor groot geld. Zover ik het kan beoordelen, ook door het gesprek op de radio, is hij nog niet bezweken voor de verlokkingen van de ramsj, al boert hij goed omdat hij de experimenten koestert en van blik goud maakt. Hij leidt de Audio Recording Studio en treedt op met zijn band Sven Hammond. Een hammondorgel als basis van alles. Wat te denken van Metallica en Led Zeppelin met een fagot erin. Hij begeleidde Anouk, George Kooijmans en zowel Boudewijn als Marcel de Groot. Figee is wel in de Tweede Kamer geweest, maar dan om er op te treden. Zoals in veel (andere) theaters en op vele festivals in Europa. Afkerig van commercie is hij niet, omdat je niet altijd alleen maar cultureel hoogstaande dingen kunt doen, maar ook moet leren relativeren.

Hagedoorn! Het verschil tussen vader en zoon Figee is Hagedoorn, schoonvader respectievelijk grootvader van Ed en Sven. Ed hoorde ik er nooit over, na de scheiding van de moeder van zijn zoon. Sven hoorde ik er vannacht wel over, want opa Hagedoorn ademde ritme en soul, was in zekere zin Sven's  leermeester, een gedreven pianist, zonder opleiding, maar met gevoel. Hagedoorn speelde sensitief alles na wat hij op de radio had gehoord. De sfeer van jazzpianist en orkestenleider Earl Hines, Hagedoorn was óók ondernemer, want had met zijn met zijn zwager Groenevelt de kruidenierswinkel annex ijzerwarenhandel Wed. H.J. van Buuren overgenomen op het toentertijd belangrijkste kruispunt van Twente op de handelswegen naar Deventer, Münster en Zwolle verbond. Hagedoorn koos voor de ijzerwaren en liet de muzieknoten schieten. Zoals zijn schoonzoon, maar de kleinzoon maakt een andere keuze, ook al zegt hij dat zijn opa hem behalve de liefde voor de muziek ook bijbracht zelf te ondernemen.

Deel dit nieuws!