De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XXV

Milou Wolterinck, voorlichter van de mastodont Samen14, de veertien gemeenten in Twente die met elkaar over de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning overleggen, zoals de inkoop, de priijzen en de voorwaarden, wil met me praten. Het gesprek zou moeten gaan over ‘hoe we wellicht samen berichtgeving kunnen creëren’. De reden laat zich raden: makkelijk verteerbaar en positief getoonzet. Er is al een coöperatieve samenwerking met een ander medium, want: ‘Ik doe dit eigenlijk ook al een aantal jaren met Tubantia. We hebben dan korte lijntjes en overleggen met elkaar wat voor de lezer aansprekende informatie c.q. aansprekend nieuws is.’

De masseuse van de mastodont vertelt niks nieuws, want je kunt potdorie lézen dat er uitgebreid over vergaderd is. Afgestemd, kapotgekletst. Lekker makkelijk voor de collegae: kunnen ze dat persbericht één-op-één overnemen en snel naar huis. De tuin sproeien, boodschappen doen. Premium erboven en morgen huppeldehup naar het volgende communicatie-overleg.

De bedoeling is volgens de voorlichter in haar mailtje aan mij ‘om met elkaar af te stemmen zodat we geen onrust creëren bij inwoners én gemeentelijke organisaties’. Hoezo, misschien is er wel reden voor onrust. Zou ze weten wat pas echt onrust veroorzaakt? Dat de zorg niet wordt geleverd of onbetaalbaar is. Doordat  er oeverloos geluld wordt, geknepen en gekneed, in de massagehokken van veertien wethouders, hun gezamenlijke inkoopvergaderingen, hun ambtelijke droefneuzigheid en hun communcatiestrategische beraadslagingen. Alles is een keuze.

Waar ik woon noteerde de gemeente over vorig jaar een tekort van bijna acht ton op jeugdzorg en huishoudelijke ondersteuning. Het persbericht stond vrijwel één-op-één in het Premiumblad. Onlangs stelde het college zonder de gemeenteraad goed te hebben geinformeerd voor om een investeerder, die het college onder druk had gezet, ongeveer zo'n bedrag als winst bij een grondaankoop te gunnen. 'Marktconform'  werd gezegd. Het was sneaky, maar in het Premium-blad mocht de wethouder het 'reëel' noemen. Daar zal bij de voorlichting goed over gesproken zijn. Wat nou zorg? Je kunt geld slechts één keer uitgeven. Als de communicatie maar goed is!

Deel dit nieuws!