De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Modelbaan van Zuiderspoor Enschede onder pannen in Boekelo

Modelbaan van Zuiderspoor Enschede onder pannen in Boekelo

BOEKELO/ENSCHEDE – De modelbaan Het Zuiderspoor, een historische weergave van de stations(omgeving) Enschede Zuid en Broekheurne, krijgt onderdak in Museum Buurtspoorweg te Boekelo. Het betreft het spoortraject dat van 1903 tot 1970 tussen Enschede Zuid en de Duitse Grens lag en de economie in de regio opstuwde.

Het Zuiderspoor is historisch verbonden aan Enschede en was van belang voor de industrie in de regio. Al in de jaren tachtig van de negentiende eeuw vonden hierover gesprekken plaats tussen textielfabrikanten, onder wie Van Heek, Stroink en Ter Kuile. De mogelijkheid om goederen, zoals steenkolen, waar de naam naar vewijst, te kunnen vervoeren per trein, heeft gezorgd voor een ware revolutie en daarmee groei van de industrie.

De modelbaan vertelt dit verhaal op realistische wijze en is daarmee van cultureel historisch belang voor de gemeente Enschede. Door de samenwerking met Museum Buurtspoorweg kan de modelspoorbaan in de gemeente blijven. Dit tot grote opluchting van eigenaar Platvoet. ‘Elke week werkt een groep vrijwilligers met veel passie aan deze baan. Ik ben dan ook heel blij dat de baan in de gemeente blijft’, aldus Platvoet in een persbericht.

Museum Buurtspoorweg is blij met de komst van de modelspoorbaan. Het verhoogt de attractiviteit van de museumloods in Boekelo. Een verblijf in de loods wordt zo aantrekkelijker voor een groter publiek. Ook sluit de komst van de modelbaan perfect aan op de wens van Museum Buurtspoorweg om de huidige kolenloods volledig op te knappen en verder te betrekken bij het museum. Voorzitter Dispa: ‘De kolen- en brandstoffenhandel was de kernactiviteit op station Enschede-Zuid en is het centrale thema van modelbaan Zuiderspoor. Met een compleet gerenoveerde kolenloods is de historische cirkel rond.’

Deel dit nieuws!