De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XXI

In de elf van de veertien deelraden van de Vrije Republiek heeft het CDA de macht nog altijd in handen. Ze regeren daar namelijk weer mee, al zijn ze de almacht die ze in Twente hadden kwijt. Maar daarvoor in de plaats bestormen lokale partijen de Burchten van de Lakenuitdelerij. En de meeste lokale partijen komen voort uit de christendemocratie; vermomd CDA.

Goed, in Enschede, Hengelo en Twenterand is het CDA niet meer vertegenwoordigd in het college van burgemeester en wethouders, maar in deze drie gemeenten zijn plaatselijke partijen de grootste geworden, in Twenterand zelfs een absolute meerderheid. Ze spreken duchtig mee.

Het draaien zijn de nep-CDA'ers niet verleerd. Vanwege de macht duldt GBT in Twenterand sinds kort een intensief varkensbedrijf. Misschien gebiedt de werkelijkheid het wel, maar een paar maanden geleden had GBT absoluut geen last van dit soort pragmatisch realisme.

In de gemeente Enschede heeft de lokale partij haar belangrijkste verkiezingsbelofte (het openhouden van het zwembad in Glanerbrug) geofferd op het altaar van de macht. Ach ja, pompen of verzuipen. En de lokalen van Pro Hengelo laten hun bezwaren tegen zo ongeveer alles varen om aan het Burgemeester Jansenplein te mogen meewaaien met de Hengeler Weend.

In zeven gemeenten is het CDA de grootste fractie, in elf Twentse gemeenten regeert het CDA nog mee, in de overige drie is het CDA niet nodig voor het uitvoeren van CDA-beleid.

Deel dit nieuws!