De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA in Overijsel verbaasd over vraag meer subsidie na fusie orkesten

CDA in Overijsel verbaasd over vraag meer subsidie na fusie orkesten

ENSCHEDE – Het is voor de statenfractie van het CDA onduidelijk waarom de provincies Overijssel en Gelderland meer geld moeten betalen om een symfonische voorziening voor het Oosten van Nederland te behouden, want op zich zou een fusie van het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest efficiënter moeten zijn. Uit het onderzoek van Bureau Berenschot blijkt evenwel dat de subsidie om de orkesten in de benen te houden aanzienlijk hoger moet zijn dan de huidige bijdrage. Om later dit jaar een goede afweging te kunnen maken, als het besluit voorligt in Provinciale Staten, heeft woordvoerder cultuur Faal van het CDA vragen gesteld aan het college van gedeputeerde staten, in casu CDA-gedeputeerde Maij die tot volgend voorjaar in Overijssel over kunst en cultuur gaat.

Overijssel en Gelderland moeten totaal 1,9 miljoen 'bijbetalen', voor Overijssel gaat het om zes ton extra subsidie. Afgesproken is dat Enschede en Arnhem de uitvalsbases blijven, wat een strategisch besluit is, maar ook geld kost. De bedoeling is wel dat het nieuwe orkest ook in kleinere segmenten concerten gaat verzorgen, wat dan weer - op den duur - nieuwe geldbronnen zou moeten aanboren.

Faal: ‘We zijn als fractie vooral benieuwd waarom er voor de fusie, die in onze beleving juist meer efficiency zou moeten opleveren, veel meer geld nodig is. Ook willen we graag weten of en hoe andere orkesten in Nederland geconfronteerd zijn met rijksbezuinigingenen hoe zij hiermee om zijn gegaan. Ook zijn we benieuwd of er met het verhogen van de subsidie een groter cultureel aanbod in onze provincie gaat ontstaan en hoe de Overijsselse cultuursector betrokken wordt. We hebben gevraagd waar het aanbod van het orkest uit gaat bestaan en of dit een groter aanbod is dan de afgelopen jaren', aldus het Rijssense statenlid der christendemocraten ter adstructie.

Faal laat wél weten dat een orkest een belangrijke culturele voorziening is voor Overijssel en benieuwd te zijn of er met het verhogen van de subsidie een groter cultureel aanbod in onze provincie gaat ontstaan en hoe de Overijsselse cultuursector betrokken wordt. ‘We hebben gevraagd waar het aanbod van het orkest uit gaat bestaan en of dit een groter aanbod is dan de afgelopen jaren.’  

Deel dit nieuws!