De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Historisch en politiek pleidooi voor andere nieuwbouw aan Perikweg

Historisch en politiek pleidooi voor andere nieuwbouw aan Perikweg

ENSCHEDE – In een brandbrief hebben de erfgoedorganisaties Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap aangedrongen op zorgvuldigheid bij de stedenbouwkundige plannen voor het gebied van het voormalige fabriekspand van de BATO, de Boeren en Arbeiders Textiel Onderneming. Het pand en het terrein op de hoek van de Perikweg zouden een bijzondere cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen vanwege de geschiedenis van de locatie, de karakteristieke architectuur en de goede staat waarin een en ander verkeert.

Het gebouw was de afgelopen jaren in gebruik bij de Nationale Reisopera, maar die is sinds afgelopen week één van de nieuwe gebruikers van de voormalige Polaroid-fabriek die tegenwoordig The Factory heet en vorige week door koningin Máxima werd geopend. Het huidige plan voor woningbouw aan de Perikweg zou onrecht doen aan het verleden en de toekomst van de plek op de hoek met de beeldbepalende Javastraat. De raadsfracties van GroenLinks, EnschedeAnders, D66 en het CDA pleiten in een brief aan het college van burgemeester en wethouders voor bijstellingen.

Het plan van het Rijssense bouwbedrijf Nijhuis voorziet onder de naam ‘Operahof’ in 43 koopwoningen en de gemeente Enschede was in april  tiijdens de ondertekening bij monde van wethouder Van Agteren enthousiast vanwege het duurzame karakter: gasloos en energieneutraal. De huidige aanzwellende kritiek betreft vooral het karakterloze aanzien met twee-onder-één-kappers, zonder aandacht voor de historie en de omgeving. Er zou bij de herontwikkeling meer aandacht moeten zijn voor hergebruik (van historische elementen), met een accent op de hoek met de markante Javastraat en bovendien met de stedenbouwkundige kenmerken van Hogeland-Noord in het algemeen.

Deel dit nieuws!