De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Rijssense aannemers 'huizen' in koepelgevangenis te Arnhem

Rijssense aannemers 'huizen' in koepelgevangenis te Arnhem

ARNHEM/RIJSSEN – Voor een bedrag van 3,1 miljoen heeft het Rijksvastgoedbedrijf de voormalige Koepelgevangenis aan de Wilhelminastraat  te Arnhem verkocht aan bedrijven die gelieerd zijn aan de Rijssense projectontwikkelaars/bouwers Nijhuis en Ter Steege. De bieding van beide bedrijven ('potje met kruudn') was de hoogste en werd deswege gehonoreerd.

De toekomst van het rijksmonument uit 1886 ligt op gebied van wonen en cultuur, maar gedetailleerde plannen zijn er nog niet. De beide aannemers-van-huis-uit hebben Het bureau opZoom architecten te Arnhem ingeschakeld om een ontwerp te maken voor verbouwing en bestemming, met behoud van het erfgoed. Het gebouw is een voormalige gevangenis, die in 1886 door bouwmeester Johan Metzelaar werd ontworpen. De koepel in Arnhem was onderdeel van de penitentiaire inrichting De Berg. Het complex diende daarna niet meer als gevangenis, maar als huis van bewaring. Een kleine drie jaar geleden werd het een opvangcentrum voor asielzoekers.

Het streven is voor het gebouw multifunctionele bestemmingen te zoeken, met woonruimtes in combinatie met kantoren, bedrijven en als gezegd óók culturele functies. Naar de stedenbouwkundige principes van de tijd zal de 'groene aankleding' veel aandacht krijgen als ook de samenspraak met het stadsbestuur van Arnhem en de wijkraad van Lombok.

Deel dit nieuws!