De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Museum Hengelo wil vijftig mille investeren in conservator en pand

Museum Hengelo wil vijftig mille investeren in conservator en pand

HENGELO – Het bestuur van Museum Hengelo wil van de gemeente een verhoging van de subsidie met dertigduizend euro, waarvan de helft voor een parttime conservator en de andere helft voor de instandhouding van het historische pand aan de Beekstraat. Het museum kan uit eigen middelen/reserves twintig mille bijdragen.

Ondanks de inzet en betrokkenheid van velen is de toekomst van het museum volgens het bestuur in financiële zin zorgelijk te noemen. ‘De sterke groei aan activiteiten leidt weliswaar tot meer bezoekers/deelnemers, maar dat vertaalt zich onvoldoende in een positieve exploitatie’, schrijft het bestuur in het jaarverslag. De ‘grote boosdoener’ is het historische onderkomen, dat een groot deel van het budget opslokt voor energie en onderhoud. Het dreigt een waar blok aan ons been te worden. Zonder maatregelen teren we in op onze reserves en komt het voortbestaan van Museum Hengelo in het gedrang. Ook neemt het aantal donateurs ‘gestaag’ af. Er zou dit jaar duidelijkheid moeten komen opdat vanaf volgend jaar er sprake zal zijn van ‘een gezonde financiële situatie’.

Het bestuur heeft de toekomstscenario’s voor het museum in kaart gebracht en wil daarover met de nieuwe gemeenteraad met ‘en andere partners’ van gedachten wisselen. De voorkeur ligt bij een ‘upgrading’ van de activiteiten en van de kennis- en documentatiecentrum.  ‘Voor de museale functie hanteren we een status quo, met slechts marginale aanpassingen aan de indeling van het museum’. Naar de mening van het bestuur zou een forse investering in de herinrichting en presentatie van het museum geen substantiële toename van het aantal bezoekers tot gevolg hebben. ‘Een investering van twee à drie ton is niet rendabel te maken en zou de exploitatielasten dermate verhogen, dat de continuïteit van Museum Hengelo in gevaar komt. We denken met een investering van ongeveer vijftig mille de aantrekkelijkheid van het ‘museum’ te kunnen vergroten. Dat kunnen we voor een substantieel deel via de reserves bekostigen, die we daarvoor de afgelopen jaren mede dankzij donaties hebben kunnen opbouwen.’

Deel dit nieuws!