De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Betaalbare woning uitkomst veel multiprobleemgezinnen Almelo

Betaalbare woning uitkomst veel multiprobleemgezinnen Almelo

ALMELO – De gemeente Almelo wil komen tot een meerjarige integrale werkwijze voor de aanpak van multiprobleemgezinnen, wier aantal in Almelo op 174 is becijferd. Ze kosten volgens het college van burgemeester en wethouders negentien miljoen euro per jaar. Dat is per gezin ruim 114.000 euro. Vergeleken met de gemiddelde kosten van de Almelose huishoudens is dit bijna vier keer zoveel.

De gemeente Almelo besloot een jaar geleden te kiezen voor het hanteren van een zogenoemde doorbraakmethode bij 25 gezinnen, waarbij het gewenste perspectief in maatwerkplannen centraal moest staan. Een van de meest opvallende knelpunten, schrijft het college aan de gemeenteraad, blijkt het dreigende verlies of de beperkte toegang tot een betaalbare woning te zijn.

Gemiddeld kostte een ‘doorbraak’ 2.775 euro, waar een ‘opbrengst tegenover stond van gemiddeld 19.600 euro. Er is minder geld nodig voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Het college meldt de raad te willen doorgaan met de werkwijze. ‘Wij zijn verheugd dat de doorbaakmethode leidt tot een daadwerkelijke doorbraak bij de gezinnen en een verwachte besparing voor de gemeente. Hetgeen voor ons het allerbelangrijkst is, is dat wij ervan overtuigd zijn dat door het invoeren van de meerjarige werkwijze de kinderen meer perspectief wordt geboden voor de toekomst.’ De nieuwe benadering zou moeten leiden tot een(kosten)effectieve manier van werken, met als resultaat het verbeteren van de leefsituatie, vergroting van de veiligheid, het bieden van ontwikkelingskansen voor kinderen en het doorbreken van de cirkel van erfelijke problematiek.

 

Deel dit nieuws!