De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Burgerparticipatie, bestuursstijl en communicatie Twenterand op de kop

Burgerparticipatie, bestuursstijl en communicatie Twenterand op de kop

VRIEZENVEEN - Een van de wethouders in Twenterand krijgt specifiek media en communicatie onder beheer. Dat heeft de nieuwe fractievoorzitter Elzinga van GBT, dat met twaalf zetels de absolute meerderheid heeft, laten weten bij 'Politieke Stem op DeltaFM'. Tot nu toe is de burgemeester qualitate qua verantwoordelijk voor de communicatie. GBT gaat met de drie zetels tellende ChristenUnie de komende jaren een coalitie vormen. De gewezen fractieleider Paters en de politiemannen Harmsen en Koster worden voorgedragen als GBT-wethouders en gaan de nieuwe gezelschapsheren vormen van ChristenUnie-wethouder Van Abbema, die wil en mag blijven, waardoor Den Ham twee wethouders gaat leveren.

De bedoeling is volgens Elzinga in Twenterand tot een fundamenteel andere bestuursstijl te komen, los van de gewenste verbeterde communicatie. Het college zal nog altijd met voorstellen komen, maar zullen ook vanuit de raad moeten initiatieven worden genomen om beleid te maken of bij te sturen. De verhoudingen in de raadszaal dienen in de GBT-filosofie duchtig te veranderen. De betrokkenheid van de inwoners moet aanmerkelijk worden vergroot. Elzinga zegt dat burgers meer moeten worden betrokken en dat kan naar zijn inschatting door ze uit te dagen. Zo krijgt elke dorp in de gemeente een spreekwoordelijke zak met geld waarop ze met heldere ideeën en praktische plannen een beroep kunnen doen. Kortere lijnen, vereenvoudigde procedures en waar nodig snelheid van handelen, daar wil de coalitie met spoed werk van maken.

En daar kan de ChristenUnie zich volgens politiek leider Smelt prima in vinden. Hij wijst erop dat de coalitie met de mentale vijand van weleer kans biedt, ook sociaal en economisch, door met onorthodoxe maatregelen te komen. Hij denkt het van belang is dat de coalitie er baat bij heeft dat zijn partij ook deel uitmaakt van de provinciale en nationale coalitie, bijvoorbeeld als het om infrastructurele projecten gaat, zoals in Twenterand de elektrificatie van de spoorlijn Almelo-Mariënberg en de verbreding van de N36.

Deel dit nieuws!