De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Formatie in Enschede mislukt; voorlopig nog geen nieuw college

Formatie in Enschede mislukt; voorlopig nog geen nieuw college

ENSCHEDE - De onderhandelingen in Enschede over een coalitie van BurgerBelangen Enschede, D66, VVD, Groenlinks en ChristenUnie zijn vandaag afgebroken; herbezinning is nodig.

Na bijna twee maanden onderhandelen, onderbroken door vakanties en de beperkte beschibaarheid van (in)formateurs, is de concluse getrokken dat 'een duurzame coalitie' van deze partijen onmogelijk is. In een persverklaring staat het zo: 'Inhoudelijke verschillen, maar ook gebrek aan chemie, stonden een perspectief op een werkbare en vruchtbare samenwerking in de weg. Met name op het sociaal domein lagen de opvattingen te zeer uiteen. Ondanks de noodzaak om binnen afzienbare tijd tot een nieuwe coalitie te komen is het de partijen niet gelukt hier in gezamenlijkheid uit te komen.'

De formateurs Hermans (ex-burgemeester van Almelo en bestuurder van Saxion) en Luizink (directeur Roessingh Research and Development) zullen weldra verslag doen van de ontstane situatie. Daarna komt er een volgende duidingsbijeenkomst waarin 'verdere stappen worden bepaald'.

De grootste pijnpunten zitten bij BurgerBelangen Enschede, de  grote winnaar van de verkiezingen, en bij de kleinere winnaar GroenLinks. De partijen verdragen elkaar slecht, zeker waar het op standpunten aankomt in het sociaal domein en op het erf van de duurzaamheid. D66, VVD en ChristenUnie buigen meer mee naar deze en gene zijde. Er zitten twee partijen op het vinkentouw: CDA en PvdA, waarbij op het punt van bestuurlijke loyaliteit de sociaaldemocraten bij de onderhandelende partijen meer punten zouden scoren dan de christendemocraten. 

Deel dit nieuws!