De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provincie voortdurend reddende engel XL Park bij Bornerbroek

Provincie voortdurend reddende engel XL Park bij Bornerbroek

ALMELO - De provincie heeft XL Park, voorheen Regionaal Bedrijventerrein Twente, bij Bornerbroek in Almelo moeten redden. De afgelopen jaren lapte gedeputeerde Van Hijum van Economie én Financiën miljoenen om de boel aan de praat te krijgen en te houden. De begroting vertoont nog steeds tekorten, maar gaat uit van 37,6 miljoen aan nog te maken kosten en 105,7 miljoen aan nog te realiseren opbrengsten. Het meerjarenperspectief voorziet in een uitgiftetempo van jaarlijks zeven hectare van in de periode van 2018 tot en met 2021, jaarlijks zes hectare van 2022 tot en met 2027 en daarna jaarlijks gemiddeld drie en een halve hectare. De aandeelhoudende overheden stellen gezamenlijk een bedrag van negen miljoen beschikbaar voor het aantrekken van bedrijven, waarvan de provincie de helft(!) op het zere been neemt en de vier gemeenten de andere helft. Twee jaar geleden speelde de discussie of Overijssel geen meerderheidsbelang(nu 23 procent) moest krijgen, om gemeenten te behoeden voor financiële malheur in ruil voor absolute zeggenschap, maar dit ketste af. Het gevolg is dat de provincie nu bijspringt als puinruimer en gatendichter, zonder doorzetmacht.

Er zal nog ruim twee miljoen in het parkmanagement van XL Park worden geïnvesteerd. Dat blijkt uit de herziene begroting 2018 en de concept-begroting 2019. Eerder werd ruim vijf miljoen geïnvesteerd in parkmanagement, waaronder beveiliging/cameratoezicht, bewegwijzering, bluswatervoorziening, aanleg van glasvezel, onderhoud en beheer openbare ruimte plus mogelijk ('indien wenselijk') iets wat 'gezamenlijk afvalmanagement' wordt genoemd. Op zich zijn de genoemde investeringen goed nieuws, want ze zijn gegrondvest op  de uitgifte van kavels voor de vestiging van bedrijven en die zit in de lift. De komst van de Heylen Groep, die geleidelijk een overdekte distributieruimte van achttien hectare (waarvan tot nu toe 7,5 gekocht) gaat realiseren wordt als een omslag gezien. Er is blijkens de stukken tot nu toe overigens al 93,1 miljoen euro geïnvesteerd in 'de productie van bouwgrond' en dat gebeurde met vreemd vermogen, dus geleend geld. Om de komst van Heylen mogelijk te maken (plus CTT en Eurol) tikte de provincie uit de achterzak ook 6,2 miljoen euro af waarmee de benodigde gronden van Kemna en Stamsnijder konden worden verworven en procedures afgekocht.

XL Park is een initiatief van de gemeenten Almelo, Enschede en Hengelo en Borne plus de provincie Overijssel, waarbij Borne acht procent der aandelen heeft en de andere vier 23 procent. Met minder dan een kwart van de aandelen draait de provincie geregeld voor de helft van de kosten op. Het zal de aanjaagfunctie worden genoemd. De kosten van het onderhoud en het beheer van de openbare ruimte wordt gedekt door de gemeente Almelo, op wier grondgebied het bedrijventerrein ligt. Het gaat hierbij om de reguliere onderhoudskosten. Bij oprichting van de Coöperatieve Vereniging Parkmanagement is besloten om (de verantwoordelijkheid voor) het beheer en onderhoud van de openbare ruimte op termijn aan de vereniging over te dragen. Ondernemers worden op die manier, zo is althans de bedoeling, te gelegener tijd zelf verantwoordelijk voor de instandhouding van de kwaliteit van XL Park. De gemeente Almelo legde over 2017 ruim 284.000 euro op aan onroerend zaak-belasting.

 

Deel dit nieuws!