De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Bij het overlijden van Sien van Meurs, (glas)kunstenaar te Almelo

Bij het overlijden van Sien van Meurs, (glas)kunstenaar te Almelo

ALMELO – De beeldend kunstenaar Sien van Meurs is op 64-jarige leeftijd te Almelo overleden. Ze was langdurig vanuit de stad nationaal werkzaam als (onder meer) glaskunstenaar. Opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam bekwaamde ze zich in veel disciplines, met glas als vaste waarde door de jaren heen. In haar werk speelt de vergankelijkheid van alles wat ter aarde komt een rol van betekenis, maar ook de oneindigheid van alles wat adem heeft. Met scheppende kunst trotseerde ze de vernietigende natuurkracht.

Voor de kunstenaar Van Meurs was de horizon in meerdere betekenissen einde én begin. Haar oeuvre getuigt ook van zoutend zand en vurig venijn. Leven en werken als een avontuur, met telkens een ongewisse uitkomst. Of ze nu in de Egyptische graftombes inspiratie vond of in de Groenlandse kajakvaart, er moest in haar beeldende werk de straffe uitdaging zijn aan het wezen te raken; de kern in elk opzicht als de essentie.

Van Meurs drukte zich in kunst en woord precies uit, wat in de toenmalige expositieruimte De Waag bleek toen ze er op aansporing van directeur Carin Reinders in het najaar van 1986 een overzichtstentoonstelling inrichtte. Ze liet zich inspireren door overwoekerde geschiedenissen en verdwenen culturen, met een fascinatie voor het raadsel en de oerkracht van de sterfelijkheid. Haar mustaba-expositie in Het Nijenhuis/De Fundatie getuigt daarvan. De glaskunst van Van Meurs was er altijd, een breekbare benevens stuwende kracht, en kwam gaandeweg meer op de voorgrond, vaak in combinatie met steen en metaal.

Deel dit nieuws!