De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Winst regionaal overheidsbedrijf Twence naar 14,4 miljoen euro

Winst regionaal overheidsbedrijf Twence naar 14,4 miljoen euro

HENGELO – De afvalverbrander en energieproducent Twence boekte vorig jaar een positief netto-resultaat (na belastingen) van 14,4 miljoen euro. De omzet van ruim 110 miljoen bestaat voor bijna de helft uit de opbrengst van grondstoffen en energie. Dit meldt het bedrijf in een persbericht. Deze forse winst maakt het mogelijk te voldoen aan de in 2007 met de aandeelhouders gemaakte afspraken om in tien jaar tijd tachtig miljoen extra dividend uit te keren.

Twence is eigendom van de veertien Twentse gemeenten, al zijn Almelo en Oldenzaal zoals bekend voornemens hun belang te verkopen, Almelo om gaten in de begroting te dempen en Oldenzaal omdat deze gemeente hier geen overheidstaak ziet.

Voor dit jaar verwacht directeur Kapteijn van Twence eveneens winst te maken. Er wordt zoals recent gemeld een tweede zonnepark, een stuk groter van omvang, in gebruik genomen en de ombouw van de biomassa-energiecentrale wordt afgerond. Daardoor zal er nog meer duurzame energie beschikbaar komenen voor de regio. Met projecten op het gebied van afvangen en nuttig hergebruiken van CO2 en het onttrekken van waardevolle stoffen aan biomassa zegt Twence nog meer stappen te zetten in de ontwikkeling van het bedrijf als grondstoffenleverancier.

Voor het eerst passeerde vorig jaar meer dan één miljoen ton afval de weegbruggen: vrijwel al dit materiaal werd omgezet in herbruikbare materialen, grondstoffen en energie. Daarnaast produceerde Twence dit jaar voor het eerst ook zonne-energie, uit het in november vorig jaar formeel in gebruik genomen zonnepark Tienbunderweg. In totaal leverde Twence bijna 2,2 PetaJoule warmte en stoom, voor stadsverwarming en industrieel gebruik. Omgerekend naar huishoudens was dit voldoende om het jaarverbruik van 49.000 huishoudens te dekken. De 1,7 PetaJoule elektriciteit die werd geleverd, is voldoende voor ongeveer 164.000 huishoudens. Er werd voor het eerst in de regio grootschalig gebruik gemaakt van vrij toepasbare bodemassen in infrastructurele projecten, zoals voor de aanleg van een spoorwegviaduct van ProRail bij Deurningen.

Deel dit nieuws!