De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Museale visie met ambitie voor stad en ommeland vanuit Rijssen

Museale visie met ambitie voor stad en ommeland vanuit Rijssen

RIJSSEN – Het bestuur van het Rijssens Museum heeft ambitieuze plannen in de stad en in de regio. De kernwoorden zijn expansie en coöperatie. Er lopen gesprekken met de gemeente Rijssen-Holten over de toekomst, met het Rijksmuseum Twenthe te Enschede over de Van Heel-collectie en met lokale musea in de buurt over samenwerking, uitwisseling en versterking. Ook staat een provinciaal 'afstemmingsberaad' in de steigers.

De bedoeling is dat de komende jaren een discussie plaatsvindt over plek en betekenis van kunst, cultuur en erfgoed, omdat Rijssen (museum in kasteel De Oosterhof) en Holten (Oudheidkamer Dorpsstraat) ook hierdoor zijn verenigd, maar eveneens de directe omgeving. Het gemeentebestuur moet inzien dat de musea en derzelver collecties en exposities de verhalen van de gemeente vertellen en duiden, en in die zin vooruitgeschoven posten van het stadhuis zijn. Er zijn contacten met musea in omliggende gemeenten.

Ook vinden dus gesprekken plaats over de Van Heel-collectie, eigendom van de gemeente Rijssen-Holten, maar grotendeels in het Rijksmuseum Twenthe ondergebracht, met als oogmerk dat delen van deze roemrijke collectie vaker in Rijssen te zien zullen zijn, bij wijze van wisselexposities. De besturen en de directies van museum en oudheidkamer leggen daarenboven een accent op activiteiten voor jongeren (mogelijk via scholen) en senioren (ook via woonvormen), waarmee meerdere belangen zouden worden gediend, waaronder cultuureducatie voor jongeren en het activeren van ouderen met sociaal-maatschappelijke projecten.

Om alle ideeën de ruimte te geven zijn er plannen het Rijssens Museum en de Oudheidkamer Holten uit te breiden. Hierover zal met de gemeente nader overleg plaatsgrijpen, waarbij het volgens de beide besturen goed zou zijn als wethouder Beens de portefeuille Kunst en Cultuur behoudt, uit oogpunt van continuïteit en betrokkenheid.

 

Deel dit nieuws!