De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Na in Enschede en Hengelo ook in Almelo een coalitie in de steigers

Na in Enschede en Hengelo ook in Almelo een coalitie in de steigers

ALMELO – De lokale partij LAS wil toetreden tot het nieuwe college van burgemeester en wethouders, en net als CDA en VVD een wethouder leveren. Dat heeft de partij in het informatieproces laten weten, aldus een zegsman. Om aan ‘een werkbare meerderheid’ te komen zou een vierde partij nodig zijn, want CDA, VVD en LAS hebben met zeventien van de 35 zetels. De extra partner zal in dit scenario vermoedelijk de huidige coalitiepartner ChristenUnie zijn, met twee raadszetels waardoor wethouder Langius de verhuiswagen kan bestellen, omdat hij dan Assen zal verlaten teneinde in Almelo te gaan wonen. Er ligt ook nog een variant met Vier over Rood, de samenballing van PvdA, SP, GroenLinks en Leefbaar Almelo. In die variant is de ChristenUnie niet nodig, althans niet getalsmatig.

Er zijn volgens intimi nog wel beren op de weg die tijdens de formatie richting een zijspoor moeten. Zo moet inhoudelijk overeenstemming bestaan, met name over een maximalisering voor het zogenoemde sociaal domein. In de vier jaar oppositie en in de verkiezingscampagne zette de VVD geharnast in op het staken van het gebruik van lokaal geld voor sociaal beleid. De hiervoor beschikbare rijksmiddelen moeten volgens VVD-leider Pauwels toereikend zijn. Het zou op jaarbasis vijf miljoen schelen. Pauwels sprak in dat verband vaak over  geld van de Almelose belastingbetaler. Ook zouden mensen met een bijstandsuitkering moeten worden verplicht voor dit geld werkzaamheden te verrichten.

De vraag is vooral in hoeverre het CDA op dit  punt mee wil gaan met de eisen van de VVD. Een andere kwestie waarbij na de oriënterende fase tijdens de daadwerkelijke formatie problemen kunnen opdoemen betreft het aantal wethouders, de toedeling van portefeuilles en de acceptatie van  kandidaten die de partijen voor een plek in het college overwegen voor te dragen. Voor het CDA geldt dat het op inhoudelijk en personeel vlak welllicht beter met Vier over Rood uit de voeten kan.

 

 

 

Deel dit nieuws!