De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Vier partijen in college Hengelo: Pro Hengelo en VVD bij SP en D66

Vier partijen in college Hengelo: Pro Hengelo en VVD bij SP en D66

HENGELO - ProHengelo, VVD, SP en D66 gaan in Hengelo wethouders leveren. Voorshands is er geen sprake van een vijfde coalitiepartij, wat volgens bronnen te maken heeft met de portefeuillewensen der kandidaat-wethouders. Onduidelijk is ook welke kandidaat-wethouders Pro Hengelo en VVD naar voren schuiven. SP en D66 zullen de zittende schepenen Ten Heuw en Bruggink weer voordragen.

Eerder in de verkenning werd geopperd een vijfde partij toe te voegen, waarbij met name aan BurgerBelangen Hengelo werd gedacht. Opvallend is dat het CDA weer eens buiten het college valt. Dat heeft te schaften met twee vaststellingen. Ten eerste heeft het te maken met de instabiliteit van de christendemocratie aan de Berflobleek, vanwege interne strubbelingen en afscheidingen. Ten tweede bestond er de afgelopen periode ontevredenheid over het beleid van CDA-wethouder Elferink, vooral vanwege diens beleid voor een revitalisering van de binnenstad en  de wankelmoedigheid bij het huisvuilinzamelingsbeleid.

De nieuwe coalitie, waarin de ondertussen grootste partij Pro Hengelo voor het eerst deelneemt, kan bogen op twintig van de 37 raadszetels. Het besef heerst dat dit krap is, maar het doel is de raad sowieso 'constructief' meer bij het beleid te betrekken. Volgens informateur Boomkamp is er sprake van stabiliteit en weerspiegelt de coalitie die enerzijds progressief is en anerzijds conservatief, die winnaars en verliezers koppelt, landelijke partijen en een lokale. Ook lijsttrekker Van Wakerenvan Pro Hengelo laat zich in een communiqué optimistisch uit: 'Wij hebben met deze vier partijen onderling een groot vertrouwen naar elkaar uitgesproken om van de samenwerking een succes te maken en daarmee voor en met de stad Hengelo het juiste te doen.'

Boomkamp is gevraagd nu ook formateur te worden. Hij gaat werken aan een akkoord op hoofdlijnen en hoopt dat eind mei te presenteren. De vier partijen hebben aangegeven dat het eindproduct van de formatiefase een akkoord moet zijn dat op onderdelen ruimte laat voor samenwerking met de stad en de gehele raad. De formateur hoopt eind mei de formatiefase af te ronden. De accenten liggen op de aanpak van de binnenstad, sociaal beleid binnen financiële kaders, duurzaamheid en een bestuurscultuur waarbij inwonersinitiatieven moeten worden gestimuleerd. De coalitie wil naae eigen zeggen het vertrouwen van de stad terugwinnen.

 

Deel dit nieuws!