De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Eerste optie in Twenterand een coalitie van GBT en ChristenUnie

Eerste optie in Twenterand een coalitie van GBT en ChristenUnie

VRIEZENVEEN -In de gemeente Twenterand ligt een coalite van Gemeente Belangen Twenterand (GBT) en ChristenUnie volgens informateur Boumans het meest voor de hand. Zo'n coalitie steunt op vijftien van de 23 zetels in de raad, met als ongenoemd nadeel dat de ChristenUnie nergens voor nodig is omdat GBT met twaalf zetels de absolute meerderheid heeft.

In een persverklaring heeft Boumans laten optekenen: 'Uit de door mij gevoerde gesprekken is duidelijk geworden dat, hoewel meerdere partijen samen willen werken met GemeenteBelangen Twenterand, een coalitie met de ChristenUnie kan zorgen voor een stabiel college dat ook werk wil maken van de gewenste andere bestuursstijl en een betere en duidelijker communicatie met inwoners, bedrijven en instellingen.' Deze coalitie steunt volgens Boumans ook op een meerderheid van de uitgebrachte stemmen (bijna zestig procent), wat een goede basis zou moeten zijn voor de komende jaren. De bedoeling is dat er nu een formateur aantreedt om spijkers met koppen te slaan, waarbij alle partijen zouden moeten worden betrokken.In een college van GBT en ChristenUnie zal de lokale partij vermoedelijk drie wethouders leveren, denkelijk Paters plus Koster en Harmsen, terwijl de ChristenUnie zittend wethouder Van Abbema in de ring zal houden.Dit betekent dus dat er vier wethouders blijven en dat de oppositie in overwegende mate van de vierkoppige CDA-fractie dient te komen onder aanvoering van de nieuwe leidsman Kuilder.

De wens om te komen tot een raadsprogramma (naast een coalitieprogramma) wordt door veel partijen gedeeld, maar over de invulling verschillen de partijen volgens de bevindingen van Boumans van mening. Het zou daarom volgens Boumans een optie kunnen zijn een coalitieakkoord op hoofdlijnen te sluiten. Het is aan de partijen te bepalen of zulks is.

Deel dit nieuws!