De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Europees elixer dorpsprojecten Haaksbergen, Hertme en Holten

Europees elixer dorpsprojecten Haaksbergen, Hertme en Holten

HAAKSBERGEN/HERTME/HOLTEN - Dankzij geld van Europa, uit de subsidiepot Leader, komen projecten van de grond in Haaksbergen, Hertme en Holten. Wat de gehonoreerde projecten gemeen hebben is dat ze door slimme dwarsverbanden recreatiestimulans, natuurbeleving en erfgoedbehoud beogen en verbinden.

In het project Dorpsspookhuis Hertme wordt het Rijksmonument ’t Oude Groothuys (in de volksmond ‘het spookhuis’) na verplaatsing naar het Openluchttheater ingericht en geschikt gemaakt als dorpshuis voor de lokale gemeenschap. De bedoeling is er allerlei kleinschalige culturele samenkomsten te houden, als steunpunt voor activiteiten en producties in het Openluchttheater en voor sociale activiteiten ten nutte van de inwoners van Hertme. De toekomstige gebruikers en vrijwilligers worden nauw betrokken bij de (ver)bouwing, inrichting en toekomstige exploitatie van dit pand, dat jaren stond te verkrotten.

De Stichting Mountainbike Sport Holten realiseert een BikePark met allerlei technische obstakels in uiteenlopende moeilijkheidsgraden waar avontuurlijke fietsers naar gelang van behoefte kunnen ervaren of de MTB-sport iets voor hen is of waar ze hun techniek kunnen verbeteren, elkeen op eigen niveau; er kunnen ook fietsen worden gehuurd en beproefd. Het BikePark zal worden gerealiseerd en geëxploiteerd door vrijwilligers.  Bovendien zou het een goede toevoeging zijn voor ‘fietsdorp' Holten en voor Twente en Salland.

In het project De Virtuele Poort beoogt in het Haaksbergerveen een historische schaapskooi uit dit gebied (een Buurser schoapsschot) opnieuw te bouwen, ingericht als interactief informatie- en educatief centrum en als poort naar het Haaksbergerveen. Bij de inrichting wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken, zoals een interactieve veenbeleving met virtual reality en touch screens, waardoor een nieuwe natuurbeleving ontstaat, ook voor mensen met fysiek ongemak. Tevens komt er een rustpunt dat aansluit op de aanliggende Flamingoroute. Andere organisaties kunnen eveneens van dit centrum gebruik gaan maken.

Deel dit nieuws!