De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Span haakt in Wierden af als wethouder en wil evenmin in raad

Span haakt in Wierden af als wethouder en wil evenmin in raad

WIERDEN - De klap van de forse verkiezingsnederlaag bij het CDA in Wierden is hard aangekomen en de kans is groot dat de partij buiten de coalitie valt. In dit licht is het niet vreemd dat wethouder Span van de christendemocraten heeft laten weten uit de politiek te stappen. Ze trad vier jaar geleden aan als lijsttrekker, werd ook wethouder (ondanks zetelverlies), maar het vertaalde zich niet in een herpakking. Opvallend is dat ze haar plek in de gemeenteraad evenmin inneemt, wat als het schofferen van de kiezers kan worden uitgelegd.

Op de site van het CDA meldde Span in de aanloop naar de verkiezingen het wethouderschap na vier jaar 'een zeer uitdagende en afwisselende functie' te vinden 'die ik hoop de komende vier jaar ook weer te mogen doen'. Na de forse nederlaag, van zes naar vijf, ook gevoelig want niet meer de grootste, ervaart ze kennelijk een andere werkelijkheid. Het ligt voor de hand dat Span van de de grootste partij NEW (van vier naar zeven zetels) tijdens het lopende informatieproces onder leiding van politicoloog Van der Kolk te horen kreeg dat het CDA hooguit één wethouder zou mogen leveren en NEW twee, wat de verhoudingen in de collekamer op de kop zou zetten. NEW kan nu met andere winnaars ChristenUnie en VVD (die beide niet meer zetels kregen, maar wel meer stemmen) een nieuw college vormen, al is het, althans in theorie, ook nog mogelijk dat het gehalveerde PPW (van vier naar twee zetels) blijft meedoen, wat een beloning voor een afstraffing zou zijn.

Span was de afgelopen periode wethouder van Financiën, Zorg, Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. De kleinste wethouder met de veruit grootste veranwoordelijkheid. Klaarblijkelijk raakte ze gehecht aan het pluche. Span heeft kennelijk weinig zin in het raadslidmaatschap, ofschoon de raad volgens de Grondwet beleidsmatig het hoogste orgaan in de gemeente is. Haar collega Kerkdijk van het CDA in Twenterand besloot na de ook forse nederlaag der christendemocraten in die gemeente wel terug te treden als politiek leider, maar als gekozen volksvertegenwoordiger deel te blijven uitmaken van de gemeenteraad.  'Ik ben toch gekozen.'

Deel dit nieuws!