De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provincie weigert ondanks 'gevaren' beperking voor geitenhouderijen

Provincie weigert ondanks 'gevaren' beperking voor geitenhouderijen

MARKELO – Een meerderheid van Provinciale Staten voelt niks voor een verbod op de uitbreiding of nieuwbouw ten behoeve van geitenhouderijen. De coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, VVD en de meerderheid van D66 zien onvoldoende redenen voor zo’n verstrekkend veto. Vooral de fractie van D66 kreeg het vandaag zwaar te verduren. Volgens woordvoerder Bakker van D66 is het een kwestie van inschatting of de risico’s zo groot zijn dat een verbod de oplossing is. In de fractie waren de meningen verdeeld.

Volgens fractiechef Overmeen-Bakhuis leggen sommigen in haar fractie 'meer nadruk op gezondheid dan anderen' en dat bleek bij de door het PvdA-statenlid Wissink aangevraagde hoofdelijke stemming D66'er Van Hofwegen te zijn.

Bakker roept geitenhouders op in contact treden met omwonenden bij plannen voor nieuwbouw of uitbreiding en dat er ter bemiddeling een Kwaliteitsteam van deskundigen moet komen. Het probleem is dat mensen die nabij een geitenhouderij wonen vaker longontsteking krijgen en soms met verstrekkende gevolgen.

Overigens vinden de linkse oppositiepartijen PvdA, PvdD en SP  dat er op basis van de huidige gegevens, zoals onder meer vervat in een onderzoek van de GGD, voldoende reden is voor een onmiddellijk verbod op  nieuwbouw of uitbreiding, waarbij voorman Folkerts van de PvdD stelde dat afbouw van bestaande bedrijven en gefaseerde sluiting aan de orde zou moeten zijn. Geen dezer voorstellen kreeg voldoende steun.

 

Deel dit nieuws!