De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Bij het overlijden van de vormgever en politicus Elbertse in Almelo

Bij het overlijden van de vormgever en politicus Elbertse in Almelo

ALMELO – Op 65-jarige leeftijd is dit weekend (zaterdag) de vormgever, kunstbevorderaar en politicus Peter Elbertse overleden. Hij maakte ruim twee periodes deel uit van de gemeenteraad voor de PvdA te Almelo. Hij was ongeneeslijk ziek en verbleef sinds een paar dagen in het hospice van Het Meulenbelt.

Elbertse werd geboren in Soesterberg en ging daar na zijn verhuizing naar Twente nog regelmatig naar toe, maar hij beschouwde Almelo na zijn mentale inburgering als zijn thuis. Hij trad als aanstormend vormgever in dienst bij het bedrijf van Ben Harsta, met andere ‘jongelingen’, zoals Remco Crouwel, met wie hij de verwantschap der puriteinen van letter, geest en vorm gemeen had. Crouwel en hij maakten zich beiden ook druk voor de afdeling Oost-Nederland van de beroepsgroep BNO.

Hij was al jong uit aandrift (de heffe des volks) lid van de PvdA, werd op latere leeftijd ook politiek actief, was twee volle periodes raadslid en daarna nog een poos doordat hij tussentijds een vrijkomende zetel innam. Hij gaf zichzelf vorm door altijd in vormelijk zwart te verschijnen, zodat de rode sjaal goed opviel.

Verder spande Elbertse zich in voor kunst en cultuur in de stad zijner inwoning. Hij was vanaf de jaren zeventig nauw betrokken bij (activiteiten) de belangengroep van Almelose kunstenaars BAK en bij de exposities in Het Torentje.

Niet in de laatste plaats was hij enige jaren belast met de opmaak van weekkrant de Roskam, in welke functie hij ook boeken van uitgeverij de Roskam vormgaf, waarvoor hij in de Beste Boeken-prijzen viel, met gebundelde columns. Ook gaf hij het boek ‘Meester van de Beesten’ over de kunstschilder Fedor van Kregten vorm.

Deel dit nieuws!