De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo haakt na Rijssen-Holten af in Twente; Hof en Hellendoorn in dubio

Almelo haakt na Rijssen-Holten af in Twente; Hof en Hellendoorn in dubio

ALMELO/GOOR – De gemeenteraad van Almelo voelt, zo bleek vanavond, in grote meerderheid niets voor deelname aan de Agenda voor Twente en zal er 6 maart bij de finale besluitvorming tegenstemmen.  Ook bleek vanavond dat de gemeente Hof van Twente in dubio verkeert, want onder aanvoering van het CDA  werd in de raadszaal te Goor duidelijk dat de gemeenteraad zich voor het blok gezet en overvallen voelt.

De gemeente Rijssen-Holten besloot vorige week al af te zien van de Agenda voor Twente en in de gemeente Hellendoorn zijn de twijfels groot. Het verzet der raden heeft behalve financiële ook procedurele en inhoudelijke kanten.

De manier waarop het dagelijks bestuur van de Regio Twente onder voorzitterschap van burgemeester Van Veldhuizen van Enschede de gemeenten onder druk zet is in Hof van Twente volledig verkeerd gevallen. De raden zouden vóór 7 maart moeten zeggen of ze meedoen, waarbij ze vastzitten aan de opzet dat het sociaaleconomisch investeringsprogramma Agenda voor Twente rechtstreeks onder het dagelijks bestuur valt en daarmee feitelijk onder de Twente Board waarin naast een paar politieke autoriteiten vooral veel bestuurders van onderwijsinstituten en ondernemers van (clusters van) bedrijven zitting hebben.

De gemeenten worden volgens politiek leider Nijhof van het CDA in Hof van Twente ergens 'ingezogen' waarbij ze hun zeggenschap inleveren. 'Ik kan me daar woest om maken', aldus de leidsvrouw der christendemocraten,die eraan toevoegde bang te zijn voor 'een glijdende schaal die we niet willen'. Ook andere partijen in de Hof hebben grote moeite met de handelwijze van het dagelijks bestuur van de Regio. Overigens liet burgemeester Nauta in een reactie op de gepeperde kritiek van Nijhof weten dat er de deadline een maand is opgeschoven en dat de raden er dus formeel nog alles nog van kunnen zeggen en vinden.

Volgens de gemeenten in West-Twente is Enschede dominant en straalt deze stad dat ook uit. In de gemeente Almelo komt bij dat ze zegt geen geld te hebben, over twee jaar dik een miljoen, mede doordat de andere gemeenten, waaronder Enschede, de verkoop van Twence-aandelen door Almelo verijdelde. Naar het oordeel van fractiechef Teeuw van de ChristenUnie is Van Veldhuizen zelfs ‘schijnheilig’. Veel fracties in Almelo vinden dat een andere gemeente dan Enschede de voorzitter van de Regio Twente zou moeten leveren.

 

Deel dit nieuws!