De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twente Board 'zeer teleurgesteld' over Twexit van Rijssen-Holten

Twente Board 'zeer teleurgesteld' over Twexit van Rijssen-Holten

ENSCHEDE/RIJSSEN  - De gemeente Rijssen-Holten plaatst zich volgens de Twente Board voor een belangrijk deel buiten de regionaal-bestuurlijke samenwerking op economisch gebied door voorlopig af te zien van deelname aan de Agenda voor Twente. Dat stelt de Board, die over een Twexit spreekt, in ‘buitengewoon teleurgestelde’ reactie op besluitvorming hedenavond in de gemeenteraad van Rijssen-Holten over het meerjarige investeringsprogramma. Gehoopt wordt dat Rijssen-Holten zich te gelegener tijd alsnog integraal aansluit bij de Agenda voor Twente ‘op dezelfde voorwaarden als de andere gemeenten’.

De economische samenwerking zou namelijk bij uitstek het terrein zijn waar voor Twente ‘belangrijke kansen en uitdagingen’ liggen. Tevens is het volgens de Board een belangrijke basis voor regiodeals met Den Haag, Europa en Duitsland, waarvan ook een ondernemende gemeente als Rijssen-Holten volop van had kunnen profiteren. De Twente Board, waarin grote bedrijven en onderwijsinstellingen ROC, Saxion en UT in de lead zijn) stelt in een persbericht ‘zich onverminderd te blijven inzetten voor de economische ontwikkeling van Twente’.Overigens doe ook Almelo niet mee aan de Agenda van Twente, maar daar laat de Twente Board zich niet over uit, omdat Almelo slecht bij kas zit en circa een miljoen niet kan opbrengen.

Voor het gemeentebestuur van Rijssen-Holten weegt zwaar dat gemeenten geld moeten geven en dat besluiten over de besteding buiten die gemeenten om worden genomen, namelijk door het dagelijks bestuur van de Regio Twente op aangeven van de Twente Board. Bovendien zouden de miljoenen van de Agenda voor Twente met name terechtkomen bij instellingen en kennisparken die toch al zwemmen in de subsidiestromen. Rijssen-Holten houdt bijna drie ton nu beschikbaar voor lokaal economisch beleid.

 

 

Deel dit nieuws!