De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Haaksbergen aast op provinciaal geld voor profilering winkelhart

Haaksbergen aast op provinciaal geld voor profilering winkelhart

HAAKSBERGEN – De provincie Overijssel zou financieel moeten bijdrage aan het streven van de gemeente Haaksbergen het dorpscentrum aantrekkelijker te maken, qua winkelstructuur en sfeerbeleving. De gemeente zelf zou er 485.000 voor beschikbaar hebben uit het fonds gebiedsontwikkeling. Dat stelt adviseur Broekhuis van Broekhuis Rijs Advisering uit Zuidhorn. Hij heeft na onderzoek en tal van gesprekken advies uitgebracht ter zake de detailhandel in het centrum. Een provinciale bijdrage is wellicht mogelijk uit de zogenoemde ratailagenda van Overijssel.

Er zou moeten worden ingezet op eenheid, compactheid en gezelligheid. Leegstand dient rap te worden bestreden, zeker op de als strategisch aangemerkte plekken. Broekhuis wil actie om panden die ‘op de verkeerde plekken’ staan worden wegbestemd of afgebroken, vooral dicht op het winkelhart van Haaksbergen. Hij sprak onder meer met pandeigenaren, ondernemers/huurders, brancheorganisaties en activiteitenorganisatoren. Los van de verkeerde plekken van winkels is de leegstand van tien procent in het centrum naar zijn mening aan de hoge kant.

E zal ruimtelijk nogal wat moeten gebeuren, zoals verplaatsing van functies (relocatie), het uitzwaaien (vertrekpromotie) en het hergroeperen (centrumconcentratie). Er dient volgens Broekhuis ook werk te worden gemaakt van professionalisering van ondernemerschap, inrichting van de openbare ruimte met het oog op verkeersstromen en groenvoorzieningen. Er zou volgens de ingehuurde adviseur ook een plan moeten komen voor een gezamenlijke profilering van het commerciële dorpscentrum, mogelijk door de toegangsroutes te verbeteren en het echte winkelhart autovrij te maken.

Deel dit nieuws!